Η Tesla δημιουργεί το πρώτο της ευρωπαϊκό υπερ-εργοστάσιο στο Βερολίνο

tesla

O CEO της Tesla αποκάλυψε επίσης ότι πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο μηχανικής και σχεδιασμού στη γερμανική πρωτεύουσα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

“Όλοι γνωρίζουν ότι η γερμανική μηχανική είναι εξαιρετική και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που τοποθετούμε το ευρωπαϊκό Gigafactory μας στη Γερμανία”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι κοντά στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Μετά την εκδήλωση, ο Musk “έσπευσε” στο Twitter, για να δώσει λίγες παραπάνω πληροφορίες. Σε δημοσίευσή του αποκάλυψε ότι στο εργοστάσιο θα παράγονται μπαταρίες, κινητήρες – πλατφόρμα (powertrains) αλλά και οχήματα, ξεκινώντας μάλιστα με το Model Y!

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Musk είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό την “άφιξη” της Tesla στην Ευρώπη, ωστόσο μέχρι χθες δεν ήταν γνωστή η χώρα την οποία θα επέλεγε. Κατά περιόδους είχαν ακουστεί διάφορες “υποψήφιες” χώρες, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες ο CEO της Tesla, η Βρετανία δεν ήταν ποτέ ανάμεσα σε αυτές λόγω “της αβεβαιότητας που προκαλείται από το Brexit”.

Η επέκταση στην Ευρώπη, σαν πρωτοβουλία γενικότερα, είναι κάτι που εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια επέκτασης της εταιρείας, στα οποία είναι και η πρόσφατη δημιουργία ενός εργοστασίου στην Κίνα και συγκεκριμένα στην Σανγκάη. Η παραγωγή του γερμανικού εργοστασίου, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “άνοιγμα” της Tesla στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία αναμένεται να φέρει “αναταράξεις” στον ανταγωνισμό, ειδικά με τη Volkwagen, η οποία έχει στόχο να γίνει o μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός όμιλος έχει βάλει στόχο να παράξει πάνω από 22 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την δική της παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με μια πιλοτική γραμμή παραγωγής στο Salzgitter (Σαξονία), όπου θα δημιουργήσει ένα πλήρες εργοστάσιο σε συνεργασία με την NorthVolt.

H Volkwagen πρόκειται να “βγάλει” σύντομα στην αγορά το ID.3, το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα κάτω των 30.000 ευρώ, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και το οποίο έρχεται ουσιαστικά να “χτυπήσει” το “οικονομικό” Tesla Model 3.
Ανταγωνιστής όλων είναι βέβαια το Nissan Leaf, το οποίο κυκλοφορεί ήδη παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ