Μαζική έξοδος για το Netflix;

Το Netflix είναι η συνδρομητική υπηρεσία που άλλαξε την ψυχαγωγία του κόσμου στις μικρές οθόνες τα τελευταία χρόνια, με αυτό τώρα πρόσφατα να αρχίζει να απειλείται και να αντιμετωπίζει την “εξαφάνιση” από άλλες ανταγωνιστικές συνδρομητικές υπηρεσίες.

Σχεδόν όλος ο κόσμος έχει “βάλει” μέσα στο σπίτι του και από μια συνδρομητική υπηρεσία, όπου πιθανότατα να είναι το Netflix, με αποτέλεσμα να την μοιράζεται και με άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να υποστηρίζουν την υπηρεσία αυτή.

Νέες συνδρομητικές υπηρεσίες

Τώρα όμως πλησιάζει μια “καταιγίδα” νέων συνδρομητικών υπηρεσιών που έχουν σκοπό να εισέλθουν στον κόσμο του θεατή και να κερδίσουν και εκείνοι μια “θέση” στο σαλόνι του.

Αρκετός κόσμος έχει προσέξει ότι αρκετές σειρές “αποχωρούν” από το Netflix είτε επειδή λήγει το συμβόλαιο με την εταιρεία που έχει τα δικαιώματα των ταινιών-σειρών είτε προχωρούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό είναι επειδή μεγάλες εταιρείες όπως η Warner Bros, Disney, Apple, CBS, HBO κτλ. φτιάχνουν τις δικές τους συνδρομητικές υπηρεσίες όπου θα περιέχουν δικές τους παραγωγές που έχουν κάνει ή θα κάνουν στο μέλλον.  

Για παράδειγμα οι χρήστες του Netflix για αρκετό καιρό είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ταινίες αλλά και σειρές της Marvel και της DC αλλά όλο αυτό κινδυνεύει να χαθεί με την σημερινή κυκλοφορία του Disney+ και την ήδη υπάρχουσα συνδρομητική υπηρεσία DC Universe.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Netflix να έχει μεγάλη δυνατότητα να μην μπορέσει να ανανεώσει το συμβόλαιο της με τις συγκεκριμένες εταιρείες και να κρατήσει στην πλατφόρμα αυτές τις σειρές και τις ταινίες “χάνοντας” τις από τα χέρια της.

Με λίγα λόγια η κάθε εταιρεία-υπηρεσία θα κρατήσει αυτά που τους ανήκουν με μικρές πιθανότητες να τις μοιραστούν με άλλες, έχοντας ως αποτέλεσμα να υπάρχει η αποκλειστικότητα.

Όλο αυτό μπορεί να συμφέρει τις εταιρείες αλλά κουράζει τον χρήστη διότι για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάτι συγκεκριμένο όπως την σειρά “Τα Φιλαράκια” ή το “Big Bang Theory” θα πρέπει να εγγραφεί και να πληρώσει στην υπηρεσία που ανήκουν οι συγκεκριμένες σειρές.

Μπορεί το Netflix να έχει τις δικές του παραγωγές και τα ξεχωριστά δικά του “διαμάντια” όπως το “Stranger Things” το “13 Reasons Why” και το “La Casa De Papel”, όπου ανέβασαν κατά πολύ την ποιότητα της υπηρεσίας και έχει καταφέρει να διεισδύσει για τα καλά στο χώρο του θεάματος, αλλά πριν από αυτά ο κόσμος είχε κάνει εγγραφή στην υπηρεσία διότι είχε την δυνατότητα να “επισκεφθεί” παλιές σειρές και ταινίες.

Οι λόγοι “εξαφάνισης” του Netflix

Ένας από τους λόγους όπου το Netflix έχει χάσει κάποιους συνδρομητές ήδη από άλλες υπηρεσίες είναι λόγω των τιμών.

Σύμφωνα με το statista το Disney+ κοστίζει 6.99 δολάρια το μήνα με την Apple TV να είναι φθηνότερη στα 4.99 δολάρια το μήνα ενώ το Netflix είναι στα 15.99 δολάρια και το HBO MAX ακριβώς από κάτω του στα 14.99 δολάρια.

Ο άλλος λόγος επισημάνθηκε και πιο πάνω σχετικά με τους όρους των συμβολαίων και για το πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να κρατήσει την κάθε σειρά-ταινία το Netflix.

Για παράδειγμα οι χρήστες του Netflix στην Αμερική μπορούν να παρακολουθήσουν “Τα Φιλαράκια” και το “The Office” καθώς και ταινίας της Disney και της Marvel. Αυτό όμως έχει την ημερομηνία λήξης του: Η Disney έχει ήδη αποσυρθεί από μια εκτενή συμφωνία περιεχομένου με το Netflix και θα μεταφέρει σταδιακά το περιεχόμενο της στη Disney+, ενώ “Τα Φιλαράκια” θα βρουν το νέο “σπίτι” τους στο HBO MAX το 2020 και το “The Office” μαζί με άλλες δημοφιλής σειρές όπως το “Parks and Recreation” θα είναι αποκλειστικά στην επερχόμενη συνδρομητική υπηρεσία του NBC το “Peacock” από το 2021 και μετά.

Για τους καταναλωτές αυτό σημαίνει είτε να περιορίσουν τις επιλογές περιεχομένου τους είτε να κάνουν εγγραφή σε πολλαπλές υπηρεσίες και όχι μόνο σε μία. Για τις υπάρχουσες υπηρεσίες ροής, ειδικότερα το Netflix, η κατάσταση επίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Morning Consult και το “Hollywood Reporter” νωρίτερα αυτό το έτος, πολλοί συνδρομητές του Netflix θα ακυρώσουν την εγγραφή τους σε περίπτωση που η υπηρεσία χάσει μεγάλο συγκεκριμένο μέρος του υλικού τους.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ