Ένα στα δέκα ξενοδοχεία ψάχνουν νέο ιδιοκτήτη, μαζικές πωλήσεις στις Κυκλάδες

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από αρκετές πλατφόρμες αγοραπωλησιών ακινήτων και επαγγελματικών χώρων πάνω από 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα είναι σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, με τον κύριο όγκο να εστιάζεται σε Χαλκιδική, Αθήνα και Κυκλάδες. 

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς πολλές μονάδες μπορεί να έχουν βγει προς πώληση σε δικτυακούς τόπους του εξωτερικού ή ακόμα και “από στόμα σε στόμα” ή μέσα από κανάλια εμπιστευτικότητας. Επίσης υπάρχουν πάντα οι μονάδες που είναι μεν προς πώληση, αλλά δίνονται έναντι αντιτίμου προς εκμετάλλευση σε τρίτους, αριθμός που δεν καταγράφεται στις πλατφόρμες που εξετάστηκαν. 

Όπως είναι φυσικό τα προς πώληση ξενοδοχεία ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες, και απευθύνονται σε όλα τα επενδυτικά πορτοφόλια, ενώ η τιμή καθορίζεται τόσο από το μέγεθος της επιχείρησης όσο καιτην τοποθεσία της. Ενδεικτικά βρέθηκαν ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και μονάδες στις Κυκλάδες η τιμή πώλησης των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. 

Σε ότι αφορά τις περιοχές που υπάρχουν τα περισσότερα προς πώληση ξενοδοχεία, το Κέντρο της Αθήνας έχει 128 προσφορές ενώ το υπόλοιπο Αττικής έχει άλλες 80 σχεδόν διαθέσιμες μονάδες. 

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως είναι φυσικό η Χαλκιδική κυριαρχεί με 125 καταχωρήσεις ενώ γενικά η υπόλοιπη  Βόρεια Ελλάδα δείχνει να έχει χαμηλή προσφορά. 

Η Κρήτη, ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχει λίγες προσφορές για το μέγεθος της αγοράς, με 3 μονάδες προς πώληση στο Ηράκλειο, 30 στο Λασίθι, 26 στο Ρέθυμνο και 75 στα Χανιά. 

Αντίθετη είναι η εικόνα στις Κυκλάδες, όπου πάνω από 200 μονάδες είναι προς πώληση και αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, ενώ αντίστοιχη είναι περίπου η κατάσταση στο Ιόνιο, με την Κέρκυρα να πρωτοστατεί με 65 προς πώληση ξενοδοχεία και την Ζάκυνθο να ακολουθεί με 24 καταχωρήσεις. 

Άνοδος παρατηρείται και στην Εύβοια η οποία έχει 46 καταχωρήσεις με τις “διπλανές” Σποράδες να έχουν 23 αγγελίες. Τα Δωδεκάνησα, άλλος ένας δημοφιλής προορισμός έχει 90 αγγελίες ενώ τέλος στην Πελοπόννησο, η Αχαΐα έχει την τιμητική της με 28 καταχωρήσεις και ακολουθεί η Αργολίδα με 20 προς πώληση ξενοδοχειακές μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ