Μεγάλη Βρετανία: «Καμπανάκι» από τον οίκο Moody’s

Στην υποβάθμιση, σε αρνητική, της προοπτικής του αξιόχρεου της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε ο οίκος Moody’s υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει περιοριστεί η ικανότητά της να διαμορφώνει και να εφαρμόζει πολιτική, ενώ έχει αποδυναμωθεί η δέσμευσή της στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια κανείς, από τους μεγάλους, οίκος αξιολόγησης, δεν έχει δεν έχει προχωρήσει σε  υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, οι οίκοι S&P και Fitch αξιολογούν το αξιόχρεο της Μεγάλης Βρετανίας σε «ΑΑ», ενώ η Moody’s  επιβεβαίωσε την βαθμολογία «Aa2». Ωστόσο θα πρέπει να τονισθεί πως, τόσο η S&P, όσο και η Fitch έχουν τοποθετήσει την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης. 

Οι αναλυτές της Moody’s στην αξιολόγηση τους στέκονται ιδιαίτερα στον ρόλο που, όπως εκτιμούν, θα διαδραματίσουν την επόμενη ημέρα των εκλογών οι σημερινές προεκλογικές εξαγγελίες, τόσο των Τόρις, όσο και των Εργατικών. Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν πως, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ανέβει στην εξουσία, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών.  

Εμβαθύνοντας, οι αναλυτές της Moody’s, εκφράζουν σοβαρά επίσης ερωτήματα για τη δυνατότητα του Τζόνσον να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αύξησης των δαπανών, ταυτόχρονα με εκείνες για τη μείωση των φόρων, ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα του Κόρμπιν εστιάζουν στο πρόγραμμα των επανεθνικοποιήσεων το οποίο προκαλεί και τη μεγαλύτερη κριτική. 

Δεν είναι το πρώτο «καμπανάκι»

Οι αναλυτές της Moody’s, αλλά και αυτοί των υπολοίπων οίκων αξιολόγησης (δεν το κρύβουν εξάλλου) αισθάνονται αβεβαιότητα γύρω από το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Brexit και για αυτό λοιπόν έχουν επανειλημμένα «χτυπήσει» το «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ