BETA Χρηματιστηριακή: “Χωρίς κατεύθυνση” το ΧΑ

Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα χωρίς να έχουν γίνει πολλές μεγάλες αλλαγές αφού τα αποτελέσματα των εταιριών κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις της Αγοράς ενώ οι αναδιαρθρώσεις είχαν εξαιρετικά βραχύβια επίδραση.

Χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση οι τζίροι

Για την ώρα οι τζίροι δεν δείχνουν κατεύθυνση καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι ικανή να ωθήσει αποφασιστικά τις τιμές και να οδηγήσει σε διαφυγή από την συσσώρευση που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο υπαγορεύοντας υπομονή τόσο σε αγοραστές όσο και στους πωλητές. Οι μεν πρώτοι έχασαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την έντονα ανοδική εικόνα των Αμερικανικών αγορών και να κατακτήσουν νεότερα φετινά υψηλά, οι δε πωλητές δεν φαίνεται να έχουν συμμάχους “δεύτερου χρόνου” εξαντλώντας την δυναμική τους σε σχετικά περιορισμένο εύρος.

Οι συνήθεις ύποπτοι από τον τραπεζικό κλάδο και η ΔΕΗ φαίνονται πιο ώριμοι με τους δείκτες συσχέτισης (Beta) αποφορτισμένους από το πρόσφατο παρελθόν δείγμα ενδεχομένως και της μερικής μείωσης της συμμετοχής γρήγορων κεφαλαίων στην καθημερινή διαπραγμάτευση τους. Ως εκ τούτου η συσσώρευση υπαγορεύει αναμονή καθώς τα κίνητρα δεν φαίνεται να δημιουργούν δυναμική συμμετοχή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η αδυναμία απαντήσεων από τις τράπεζες στην συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου “Ηρακλής”

Ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες φαίνεται πάντως ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής.

Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής. Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Eurobank, στην Alpha Bank υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της. Στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα. Αν δεν ξεκαθαρίσουν δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται.

Ανάκαμψη της αγοράς από τις 856 μονάδες

Τεχνικά, μετά το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων η Αγορά ανέκαμψε από τις 856 μονάδες, μάλλον αναμενόμενα καθώς οι επιμέρους υποτιμήσεις είχαν εισέλθει σε ζώνες υπερβολών. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς παρά το κλείσιμο στο υψηλό της συνεδρίασης της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ανάλογο ζωηρό συναλλακτικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σύνηθες ημερήσιο σφιχτό εύρος διακύμανσης.

Το κέρδος από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε ήταν η απόκτηση απόστασης ασφαλείας από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς οι οποίοι για μια ακόμη φορά έχουν συγκλίνει απόλυτα και οριοθετούν την βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 860 μονάδων. Ο MACD έχει γυρίσει εκ νέου σε θέση πώλησης μετά την γρήγορη διόρθωση από τις 882 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές κινούνται αναποφάσιστοι πέριξ των ουδέτερων ζωνών. Συμπερασματικά, η πλάγια κίνηση (έως και οριζόντια) δεν αναμένεται να μεταβληθεί στο κοντινό μέλλον.

Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση για την μετάταξη της E-NET από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ

Χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης (0,28 ευρώ ανά μετοχή) για θα διαπραγματεύεται η Jumbo στο άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας με θέματα μεταξύ άλλων την διανομή μερίσματος ύψους 8,5 λεπτών ανά μετοχή. Την Τετάρτη 13/11 η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ανακοινώσει τα στοιχεία τζίρου για το εννεάμηνο του 2019.

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Ε-ΝET καλούνται να αποφασίσουν για την μετάταξη της εταιρίας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών μετόχων ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ