Καραμανλής is back!

 

Πολιτική: Καραμανλής is back!

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι δημιουργείται ένας πολύ-πολικός κόσμος, όπου οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να επιβληθούν και η ΕΕ αδυνατεί να αναλάβει διεθνή ρόλο.

Πολιτική: Καραμανλής is back!

Πυκνώνει τις δημόσιες ομιλίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά μια πολύ μακρά περίοδο σιωπής και απουσίας από το δημόσιο διάλογο.

Ο Κώστας Καραμανλής λίγες ημέρες μετά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 9ης διετούς συνάντησης του City του Λονδίνου.

Η 9η διετής συνάντηση διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομίας «Κώστας Γραμμένος» που λειτουργεί από το 1983 στην Επιχειρηματική Σχολή Cass του πανεπιστημίου City του Λονδίνου με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 35 ετών λειτουργίας του.

Η διετής συνάντηση αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε ηγετικές προσωπικότητες του κόσμου, και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη φετινή θεματική με τον τίτλο «Αυτός ο κόσμος αλλάζει», συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές από τον κόσμο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των τραπεζών, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, ενώ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Διαμορφώνεται ένα αβέβαιο και άστατο διεθνές σκηνικό

Ο κ. Καραμανλής εστίασε την ομιλία του σε μία σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, που διαμορφώνουν ένα αβέβαιο και άστατο διεθνές σκηνικό που θέτει μία σειρά από απαιτητικές προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν όλες οι χώρες.

Όπως τόνισε, συμβαίνουν πράγματα που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγα χρόνια, όπως το Βrexit. Πριν λίγο καιρό δεν θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος της ΕΕ είπε ως παράδειγμα και εξέφρασε την ελπίδα, οι δύο πλευρές να διατηρήσουν στενούς δεσμούς και συνεργασία, προς όφελος όλων, όποια και να είναι η έκβαση του θέματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι δημιουργείται ένας πολύ-πολικός κόσμος, όπου οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να επιβληθούν και η ΕΕ αδυνατεί να αναλάβει διεθνή ρόλο, αφήνοντας χώρο σε άλλους παίκτες να αναπληρώσουν ή να εκμεταλλευτούν το κενό όπως η Κίνα, η Ρωσία και μικρότερες χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία, που θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή στην περιοχή τους. Για την Τουρκία, είπε ότι η μονομερής στρατιωτική δράση της στη Συρία υπονομεύει περισσότερο την αστάθεια στην περιοχή και βάζει σε κίνδυνο την πρόοδο που επετεύχθη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Συνδυασμένη με την προσέγγιση εκφοβισμού στην Κύπρο, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται μια ρεβιοζιονιστική χώρα, με αλλά λόγια ένας πιθανός ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει περισσότερο αυτή την αντίληψη.

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο εμπόριο, είπε, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν άλλον ένα παράγοντα αβεβαιότητας, και στις μέρες μας βιώνονται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση. Στο πιο ακραίο σενάριο που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ΠΟΕ, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθεί σε σημείο που μπορεί να σημάνει το τέλος του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης» προειδοποίησε.

Η κλιμάκωση επιβολής δασμών δεν οδηγεί σε νικητές, αφού οι εμπορικοί πόλεμοι πιέζουν την οικονομική ανάπτυξη προς όλους τους εμπλεκόμενους και προκαλούν την παγκόσμια ύφεση. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδιαίτερα, δεν αντέχουν έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς και οι δυο οικονομίες επιβραδύνουν. Ένα ακόμη χτύπημα θα αποδεικνύονταν ισχυρό, πρόσθεσε.

Άμεσα μέτρα για τον επιμερισμό του βάρους
που δέχονται ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία

Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ.Καραμανλής, ανέφερε ότι αν και οι νότιες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών, ωστόσο μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια συναινετική και αποτελεσματική πολιτική. Ταυτόχρονα ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον επιμερισμό του βάρους που δέχονται ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Σίγουρα υπάρχει ανθρωπιστική διάσταση στο πρόβλημα, σε ότι αφορά την υποστήριξη και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας, προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη κατανοούμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θέματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, πολιτιστικής ταυτότητας προβληματίζουν και πιθανώς θα γίνονται πιο οξεία στα επόμενα χρόνια» είπε και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί ανθρώπων που φτάνουν προσθέτουν τεράστιο βάρος στην ικανότητα των υπαρχόντων συστημάτων ασύλου, για να απορροφήσουν τέτοια μεγέθη και να προσφέρουν τρόφιμα, στέγη, υγεία, ασφάλεια και επίσης έχουν ξεπεράσει τα αποθέματα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως για τον επιμερισμό του βάρους, μετακινώντας αυτούς που αναζητούν άσυλο και βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη».

Ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των συνόρων, αποτελεσματικότερης εφαρμογής των συμφωνιών επαναπατρισμού, και διαχείριση της μετανάστευσης μέσω ασφαλών οδών, αλλά και υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αναφέρθηκε επίσης στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, και στην ανησυχία των πολιτών για το μέλλον τους, που οδηγούν σε απογοήτευση και μη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. Η λαϊκή δυσαρέσκεια και ανησυχία, ο λαϊκισμός και ο ριζοσπαστισμός της πολιτικής, οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν σκιά στην ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι επείγον να επανεκτιμήσουμε τις προοπτικές, να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στις ανάγκες των πολιτών και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ