Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αύξηση-ρεκόρ στα καθαρά κέρδη με ενισχυμένες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Καλύτερες επιδόσεις σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται –  εκτός από την ανατολική Μεσόγειο –  και εξαιρετικά βελτιωμένη απόδοση του τρίτου τριμήνου του 2019 κατέγραψε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ώρες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 25,7% , τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αυξημένα κατά  15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ  οι πωλήσεις του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 8,7% σε επίπεδο ομίλου.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ εμφανίζει ανάκαμψη των οικονομικών του μεγεθών, χάρη στις καλύτερες επιδόσεις σε όσες χώρες έχει δραστηριότητα, εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται κυρίως στην ήπια αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα, που προέρχεται κυρίως από ιδιωτικές κατασκευές και έργα τουριστικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, σημειώθηκε καθυστέρηση πραγματοποίησης νέων μεγάλων έργων, τα οποία θα μπορούσαν να απογειώσουν τις επιδόσεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τα βελτιωμένα στοιχεία όμως συνέβαλαν καθοριστικά στη θετική εξέλιξη των μεγεθών του εννεάμηνου το ομίλου ΤΙΤΑΝ καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 9,7% καθώς διαμορφώθηκε στα 1.208,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 5,8% και ανήλθαν σε 208,4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Παρά τις αυξημένες πωλήσεις και τις θετικές επιδόσεις στις περισσότερες αγορές, τα καθαρά κέρδη – μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους – του ομίλου ΤΙΤΑΝ μειώθηκαν κατά 9,9% αγγίζοντας τα 45,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η πτώση σχετίζεται με τις υψηλότερες αποσβέσεις, οι οποίες οφείλονται μερικώς στην υιοθέτηση του προτύπου IFRS 16, καθώς και στην ενοποίηση των στοιχείων της αγοράς της Τουρκίας για όλο το 2019 και τις χαμηλές αποδόσεις τόσο στην αγορά της Τουρκίας όσο και της Αιγύπτου, για μια σειρά από ιδιαίτερους παράγοντες.

Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο, αποτυπώνοντας το δυναμισμό της συγκεκριμένης αγοράς στον τομέα των κατασκευών. Εκτός από την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, οι θετικοί μακρο-οικονομικοί δείκτες (όπως η υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, η μείωση των επιτοκίων κ.α.) ενισχύουν την αγορά οικιστικών ακινήτων, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης σε πολιτείες όπως στην Φλόριντα.

Επίσης, οι πολιτείες Βιρτζίνια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα ωφελήθηκαν από την σταθερότητα του φετινού καιρού σε αντίθεση με τις κακές καιρικές συνθήκες του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος ( τρίτου τριμήνου το 2018), όπου επικράτησαν έντονες βροχοπτώσεις και είχαν αποτέλεσμα την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου. Αντιθέτως το φετινό εννεάμηνο συνολικά οι καλές καιρικές συνθήκες σε αυτές τις πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στις κατασκευές τόσο σε ιδιωτικό (π.χ. κατοικίες) όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (π.χ. κτίρια γραφείων, εγκαταστάσεις, κ.α.) καθώς επίσης και σε κατασκευαστικά έργα με μεγάλες απαιτήσεις.

Έτσι, ακολουθώντας τις τάσεις της ζήτησης, η TITAN America παρουσίασε φέτος αύξηση των πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα, εκτός της ιπτάμενης τέφρας για την οποία συνεχίστηκε η έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων στην αγορά. Ανάλογη αύξηση όμως δεν επήλθε στην κερδοφορία της εταιρείας, επηρεαζόμενη από το υψηλότερο κόστος εισαγωγής και διανομής τσιμέντου καθώς και την απώλεια εσόδων από τις δραστηριότητες ιπτάμενης τέφρας. Πιο συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση 12,9% και ανήλθε σε 721,6 εκατομμύρια ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,1% φτάνοντας τα 137 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση και στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση και στην Ελλάδα παρουσίασε ήπια αύξηση προερχόμενη από ιδιωτικές κατασκευές και έργα τουριστικού χαρακτήρα, έστω και αν σημειώθηκε καθυστέρηση πραγματοποίησης νέων μεγάλων έργων.

Συνολικά, το εννεάμηνο 2019 ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκε κατά 6,8% και ανήλθε σε 185,2 εκατομμύρια  ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,1% και ανήλθαν σε 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάκαμψη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Η βελτίωση των τιμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους συντελεστές λειτουργίας των εργοστασίων, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οδήγησαν τελικά σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στην περιοχή. Έτσι, το εννεάμηνο 2019 ο κύκλος εργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 11,2% και ανήλθε στα 194,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 32,6% φθάνοντας συνολικά τα 59 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο

Αν και οι αγορές στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις , λόγω αστάθμητων και πολλαπλών παραγόντων κάθε χώρας, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Στην Αίγυπτο παρά την οικονομική ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5% φέτος και τις ανάγκες που δημιουργούνται από τη δημογραφική αύξηση του πληθυσμού, η ζήτηση τσιμέντου το εννεάμηνο του 2019 κατέγραψε κάμψη 6% περίπου.

Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην συγκεκριμένη χώρα εντάθηκε ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του νέου σούπερ μεγέθους εργοστασίου ιδιοκτησίας του στρατού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί στασιμότητα των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστεί σημαντικά η κερδοφορία των δραστηριοτήτων της εταιρείας. 

Παρόμοια προβλήματα φέρεται να αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου στην συγκεκριμένη αγορά.

Στην Τουρκία, η ραγδαία πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά που χαρακτήρισε το τελευταίο δωδεκάμηνο, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία ότι αργά αλλά προοδευτικά μετριάζεται. Έτσι, η αγορά στο τρίτο τρίμηνο κατέγραψε σημάδια σταθεροποίησης. Παρότι οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση στο τοπικό νόμισμα, αυτή η αύξηση δεν ήταν επαρκής για να καλυφθεί ο πληθωρισμός, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τα γενικότερα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Συνολικά, στον τομέα της Ανατολικής Μεσογείου ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο 2019 (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) ανήλθε σε 107 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας πτώση 6,1%, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA, παρουσίασαν τελικά ζημίες ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντιθέτως την αντίστοιχη περίοδο του 2018 οι εταιρείες του Ομίλου ΤΙΤΑΝ είχαν σημειώσει κέρδη ύψους 13,9 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ