Νέα «κούρσα» κερδοφορίας του ΟΤΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία

Νέα σημαντική αύξηση εσόδων κατά 3,7% και προσαρμοσμένου EBITDA κατά 3,8%,  κατέγραψε ο όμιλος ΟΤΕ κατά το τρίτο τρίμηνο τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες καθώς και της θετικής παρουσίας του στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον όμιλο, το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 1.011,3 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση κατά 2,2% στα έσοδα από την αγορά της Ελλάδας και εντυπωσιακή αύξηση κατά 7,4% στα έσοδα της Ρουμανίας ,λόγω ισχυρής επίδοσης στον τομέα των υπηρεσιών χονδρικής στην συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, τα έσοδα αυξήθηκαν και στην Ελλάδα κατά 2,2%, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις στην κινητή τηλεφωνία, στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και broadband αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία των εσόδων στον τομέα ICT , που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και υποδομών  υπολογιστικού νέφους (cloud) σε επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλους οργανισμούς και φορείς στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία εμφάνισε αύξηση 3% στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας , «λόγω αύξησης των εσόδων από δεδομένα κατά 21% και ισχυρό ARPU στην καρτοκινητή», αλλά και αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 5,9%, με το περιθώριο στο 44%, λόγω του εξορθολογισμού του κόστους και της διατήρησης των λειτουργικών εξόδων σε σταθερά επίπεδα, σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά την Ρουμανία υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση στα έσοδα κατά 7,4% ενώ σύμφωνα με την εταιρεία εμφανίζονται ήδη θετικά αποτελέσματα, με την κερδοφορία να δείχνει σημάδια βελτίωσης, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής να σταθεροποιούνται σταδιακά ενώ βελτιώνονται σημαντικά και οι ταμειακές ροές.

Η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ στην Ρουμανία έχει ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους με διάφορες δράσεις, οι οποίες αναμένονται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα συνολικά στοιχεία της εταιρείας και να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην κερδοφορία της.

Ευφορία από την συνολική εικόνα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως λόγω του Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε 618,9 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 3,5% λόγω και της υιοθέτησης των μισθώσεων (ΔΠΧΑ 16). Έτσι, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ειδικά, για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον όμιλο ΟΤΕ, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του ομίλου – εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16 – αυξήθηκε κατά 3,8% σε 375,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA σε 37,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 5,9%, σε 339,6 εκατ. Ευρώ και το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 44,0%.

Εξίσου σημαντικό είναι πως ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους 193,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 172,4 εκατομμυρίων ευρώ με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (το τρίτο τρίμηνο του 2018), ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας. Οι αποσβέσεις και απομειώσεις, συνολικού ύψους 202,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκαν κατά 10,5% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2018, ως αποτέλεσμα των αποσβέσεων των μισθώσεων, μετά την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 16 από την εταιρεία.

Όσον αφορά στην φορολογία εισοδήματος του ομίλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αυτή ανήλθε σε 34,1 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (το γ΄ τρίμηνο του 2018), όταν και είχε διαμορφωθεί σε 34,4 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, συνοπτικά τα προσαρμοσμένα κέρδη του ομίλου – μετά και τα δικαιώματα μειοψηφίας –  αυξήθηκαν κατά 16,6%, φθάνοντας στα 125,1 εκατομμύρια ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 107,3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το τρίτο τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε 133 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα έγιναν επενδύσεις ύψους 94,6 εκατομμύρια ευρώ και στην Ρουμανία έφθασαν τα 38,4 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις ο όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 120,9 εκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16) με μικρή μείωση 7,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από την μεταβολή του κεφαλαίου κίνησης.

Τέλος, στον τομέα του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός μέχρι την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν 772,5 εκατ. Ευρώ, , εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16,. Δηλαδή, ήταν σημαντικά μειωμένος κατά 4,3% με το ίδιο διάστημα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (Ιούλιος- Σεπτεμβρίου 2018). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ομίλου (στα οποία έχει ληφθεί υπόψη η επίδραση των ΔΠΧΑ 16), ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1.181,5 εκατομμύρια  ευρώ, αντιστοιχώντας ουσιαστικά σε 0,9 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Αισιόδοξες προοπτικές

Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ προβλέπει σε ακόμα περισσότερα βελτιωμένα στοιχεία και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης με βάση τις σημαντικές επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την νέα πελατοκεντρική στρατηγική, από την οποία ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα και στην οποία ουσιαστικά οφείλεται η αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη.

Για την Ρουμανία, οι επιδόσεις δείχνουν να σταθεροποιούνται, μετά από τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των εσόδων από διάφορες δράσεις και ενέργειες στην συγκεκριμένη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου υπάρχουν αξιόλογες προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης σε μια αγορά που θεωρείται αναπτυσσόμενη και εξαιρετικά δυναμική στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του ομίλου ΟΤΕ και των ευκαιριών κερδοφορίας που παρουσιάζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρουμανία, ο όμιλος έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων του και την βελτίωση της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, οι οποίες αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης.

Μάλιστα, για την φετινή χρονιά, υπάρχει η εκτίμηση πως οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπλέον, η διοίκηση του ομίλου αναμένει ότι ως το τέλος του έτους οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 450 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 350 εκατομμύρια περίπου (μη λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη μετάθεση της διεξαγωγής δημοπρασίας για φάσμα κινητής στο επόμενο έτος), ως αποτέλεσμα βελτιστοποίησης των επενδύσεων, καθώς και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Διοικητική ικανοποίηση για τα αποτελέσματα

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, επιβεβαίωσε την συγκρατημένη αισιοδοξία της διοίκησης από την θετική πορεία της εταιρείας και την επίτευξη των εκτιμήσεων στόχων για την φετινή, κομβική, χρονιά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμη καλό τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφονται από την αρχή του έτους. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ανάπτυξη των υπηρεσιών οπτικής ίνας και δεδομένων, περιοχές όπου έχουμε δώσει έμφαση και έχουμε επενδύσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής αυξήθηκαν για ακόμα μια φορά, γεγονός που αποτυπώνεται στους περισσότερους λειτουργικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες. Στην Ρουμανία, διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας, με τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής να σταθεροποιούνται σταδιακά και την κερδοφορία να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Το EBITDA Ομίλου αυξήθηκε σημαντικά, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό περιθώριο κερδοφορίας. Συνεχίζουμε όμως να επικεντρωνόμαστε στη μείωση του κόστους με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ βελτιώνονται και οι ταμειακές ροές. Επιβεβαιώνουμε τις προβλέψεις μας ως προς τις ταμειακές ροές, οι οποίες θα επωφεληθούν, έστω και προσωρινά, από την ενδεχόμενη χρονική αναβολή διεξαγωγής δημοπρασίας για το φάσμα κινητής».

Σχετικά με την πρόσφατη αναβάθμιση του Ομίλου από τον επενδυτικό οίκο Standard & Poor’s, ο Μ. Τσαμάζ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Μετά την έκδοση ομολόγου αξίας  500 εκατομμυρίων ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα, καθιστώντας τον ΟΤΕ τη μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αξιολόγηση “επενδυτικής βαθμίδας’’ στην παρούσα χρονική στιγμή».

Πριν από λίγες ημέρες (30.10.2019), η Standard & Poor’s ένας από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης του κόσμου, προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε «ΒΒΒ-» με σταθερή προοπτική. Αυτή η αναβάθμιση έφερε την στην κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας», μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και στην διεθνή αγορά θεωρήθηκε ως ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, την αξιοπιστία και την ισχυρή παρουσία της, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ