Όλαφ Σολτς: “Η τραπεζική ένωση της Ευρώπης πρέπει να ολοκληρωθεί”

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρώπης θα υπονομευθεί εάν αποτύχει η ολοκλήρωση της ένωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “η αναγκαιότητα εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης είναι αναμφισβήτητη. Μετά από χρόνια συζήτησης, το αδιέξοδο πρέπει να αρθεί”.

Η άποψη του Σολτς για το Brexit

Τονίζει επίσης ότι το Brexit, με το οποίο η ΕΕ θα χάσει το City του Λονδίνου- το μεγαλύτερο οικονομικό της κέντρο – σημαίνει ότι έχει φτάσει o καιρός για το μπλοκ να προωθήσει την καλύτερη ένωση των τραπεζών της.

Το πιο αναπάντεχο στοιχείο στις προτάσεις του Όλαφ Σολτς είναι το σχέδιό του για ένα κοινό σχήμα της ΕΕ προστασίας των καταθετών, σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας. Η Γερμανία έχει στο παρελθόν απορρίψει τέτοιου είδους σχέδια.

Αξιωματούχος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μια νέα ώθηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη.

Πηγή από το γαλλικό υπουργείο δήλωσε ότι είναι “πολύ χρήσιμο” να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση της τραπεζικής ένωσης θα αναφερθεί στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του μπλοκ. Τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν περισσότερο λεπτομερείς συζητήσεις, σύμφωνα με την πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ