Η πτώση του λιανεμπορίου “ρίχνει” το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο συνεχίζει να υποχωρεί στην Ευρωζώνη καθώς τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες στις 100,8 μονάδες όπως και στην ΕΕ (μείωση κατά 0,9 μον.) όπου διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ.

Η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται κυρίως από την επιδείνωση του κλίματος στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-1,1), στο Λιανικό εμπόριο (-0,9), στη Βιομηχανία (-0,6) και στις Υπηρεσίες (-0,5) και λιγότερο από την μικρή βελτίωση στις Κατασκευές (+1,3). Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε πιο έντονα στην Ισπανία (-3,0), ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στην Γερμανία (- 0,2), στην Γαλλία (-0.1), στην Ιταλία (+0,1) και στην Ολλανδία (+0,2).

Στην ΕΕ, η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένισης του δείκτη στην Πολωνία (-1,9) και της αντίστοιχης σχεδόν ενίσχυσης του δείκτη στο Ην. Βασίλειο (+1,8). Σε τομεακό επίπεδο, ο δείκτης στην Βιομηχανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, επιδεινώθηκε ήπια στις Υπηρεσίες, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντονότερα στο Λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκε ήπια στις Κατασκευές. Αντίστοιχα, οι προσδοκίες στην απασχόληση διέφεραν, καθώς ενισχύθηκαν στις Κατασκευές, όταν εξασθένισαν ήπια στο Λιανικό εμπόριο και εντονότερα στις Υπηρεσίες και την Βιομηχανία.

Αναλυτικότερα

  • Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -9,7 και -9,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα μειώνονται στην ΕΕ και παραμένουν αμετάβλητα στην Ευρωζώνη.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +3,7 και +9,0 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται αρνητικά σε αμφότερες τις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και την βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -3,5 και -0,7 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εξασθενούν σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κινούνται ανοδικά σε αμφότερες τις δύο ζώνες. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες ενισχύονται στην ΕΕ και αποδυναμώνονται στην Ευρωζώνη.
  • Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +1,0 και +4,7 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται στην ΕΕ όπως και στην Ευρωζώνη, όπως αντίστοιχα και οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών.
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -7,3 και -7,6 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες επιδεινώνονται σε αμφότερες τις δύο ζώνες, όπως αντίστοιχα και οι προβλέψεις τους για τη μελλοντική εξέλιξή του τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας αποδυναμώνονται και στις δύο ζώνες, ενώ οι προβλέψεις για κύριες αγορές τους επόμενους μήνες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) εξασθενεί ήπια στην ΕΕ (+8,8 από +12,9 ) και εντονότερα στην Ευρωζώνη (+4,1 μον. από +11,6). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης αλλά και τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ