emea business monitor

H Santander εξαγόρασε την Ebury με 400 εκατ. ευρώ και μπαίνει δυναμικά στο Fintech!

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Santander θα εξαγοράσει το 50.1% της Ebury για 350 εκατ. λίρες (περίπου 400 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 70 εκατ. λίρες (περίπου 80 εκατ. ευρώ) θα είναι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Ebury σε νέες αγορές, όπως την Λατινική Αμερική και την Ασία. Η Τράπεζα αναμένει μία απόδοση στα επενδυόμενα κεφάλαια της (RoIC ) της τάξεως του 25% μεσοπρόθεσμα. Οι επενδυτές της Ebury, συμπεριλαμβανομένων των δύο συνιδρυτών και της διοίκησης, θα επαναεπενδύσουν στην επιχείρηση και η διοικητική ομάδα της Ebury θα παραμείνει στην επιχείρηση για να ηγηθεί της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της Ebury.

Η Ebury είναι από τις κορυφαίες fintech εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο του συναλλάγματος και των διεθνών πληρωμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η επένδυση είναι σε απόλυτη αρμονία με την ψηφιακή στρατηγική της Santander να επιταχύνει την ανάπτυξή της μέσω νέων συνεργασιών. Έτσι, η Τράπεζα θα ενισχύσει τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου και θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την θέση της, κάτι που θα την καταστήσει την πρώτη επιλογή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς ή επιθυμούν να το κάνουν, στην Ευρώπη, Αμερική και σύντομα στην Ασία. Η Ebury, η οποία δραστηριοποιείται σε 19 χώρες και 140 νομίσματα, καταφέρνει να αναπτύσσεται με 50% ρυθμό ανάπτυξης ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 2017 η Ebury διαθέτει γραφείο στην Αθήνα και είναι η πρώτη εταιρία του είδους της που επέλεξε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς της ανάπτυξης.

H Ebury, με έδρα το Λονδίνο, λειτουργεί πάνω σε μία μοναδική, παγκοσμίου βεληνεκούς πλατφόρμα, βάση ενός επιχειρησιακού μοντέλου βασισμένου στην ανάλυση δεδομένων και προσφέρει κορυφαία εξυπηρέτηση και προϊόντα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συνεργασία θα επιτρέψει στην Ebury να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, υποστηριζόμενη από ένα κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η Santander εξυπηρετεί πάνω από 4 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από 200.000 δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Από την πλευρά της, η Ana Botin, εκτελεστική πρόεδρος της BancoSantnder δήλωσε σχετικά με την εξαγορά: “Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σε ποσοστό 60% στις συνολικές θέσεις εργασίας και 40% στο ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεθνοποιούνται όλο και περισσότερο και η Santander είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς υπηρεσίες εμπορίου. Η συνεργασία με την Ebury, επιτρέπει στην Santander να προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες και προϊόντα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες.”

Οι Juan Lobato and Salvador García, συνιδρυτές της Ebury, δήλωσαν: “Συνδυάζοντας μία μεγάλη τράπεζα με μία ευέλικτη fintech εταιρεία, σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προτερήματα και των δύο αυτών διαφορετικών κόσμων: οι πελάτες μας μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνολογία μας και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας γνωρίζοντας ότι έχουν να κάνουν με ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο. Είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ebury: μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη μας εξαγορά και τα νέα κεφάλαια από την Santander και τους υπάρχοντες μετόχους μας θα μας επιτρέψουν να επενδύσουμε σε νέους τρόπους εξυπηρέτησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, χωρίς να απολέσουμε την κουλτούρα που μας οδήγησε στις μέχρι τώρα επιτυχίες μας. ”

Η Ebury θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες, την εμπορική απήχηση αλλά και το δίκτυο τραπεζικών συνεργασιών της Santander. Η Santander με τη σειρά της θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά των διεθνών εμπορικών συναλλαγών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Sergio Rial, Διευθύνων Σύμβουλος της Santander στην Βραζιλία και εκτελεστικός υπεύθυνος (executive sponsor) της Santander για τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών εμπορίου θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ebury ως πρόεδρος. Θα συνεργαστεί στενά με την υπάρχουσα ομάδα της Ebury, της οποίας ηγούνται οι Juan Lobato και Salvador García.

H Ebury θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, με την υποστήριξη της Santander, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στο να εκμεταλλεύεται το μέγεθος της για να αναπτύσσει επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει, όπως την Getnet, θυγατρική του ομίλου στη Βραζιλία. Η Getnet, ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη στη Βραζιλία, είναι κεντρικό μέλος της πλατφόρμας GlobalMerchantServices, η οποία ξεκίνησε από το Μεξικό πριν εισέλθει στις αγορές ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.