eTrader: Το ράλι των ελληνικών ομολόγων δείχνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Τα επιτόκιά τους επηρεάζουν επίσης την αξία των ομολόγων. Η ωρίμανση των δεκαετών κυβερνητικών ομολόγων έπεσε σε ρεκόρ κάτω από 1,268%.

Η διαφορά μεταξύ των πιο αξιόπιστων γερμανικών ομολόγων και των ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σε 165 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το eTrader, οι επενδυτές ανέμεναν βελτίωση της ελληνικής βαθμολογίας από τη Standard & Poors, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις 25 Οκτωβρίου. Η κατασταλτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κύριους λόγους για τη θετική αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει την αγορά ομολόγων με χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση για ομόλογα δεν συνέβη ανεξάρτητα από την παγκόσμια πολιτικοοικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθούν τα μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση άρχισε να εξοικονομεί και από το 2016 εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Οι τάσεις ανάπτυξης συνεχίζουν να βρίσκονται σε άνοδο. Παρόλο που ούτε το ΑΕΠ ούτε το δημοσιονομικό πλεόνασμα αυξάνονται δραματικά, η κατάσταση έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές τείνουν προς τα ελληνικά ομόλογα – η προστατευτική ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δυνητική εγγύηση σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως έγινε στο παρελθόν.

Προϋπολογισμός ελληνικής κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ