Dell XPS 13: Στην “κορυφή” με το “σπαθί” του!

Η αναζήτηση του ιδανικού επαγγελματικού laptop έχει γίνει συνώνυμο της αναζήτησης του Αγίου Δισκοπότηρου, καθώς μπορεί οι απαιτήσεις να είναι σχεδόν ίδιες για όλους, όμως οι μέχρι στιγμής υλοποιήσεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε όλες τις επιθυμίες.

Ένα επαγγελματικό laptop πρέπει να κάνει “τικ” σε διάφορα κουτιά. Να είναι Ελαφρύ, να έχει καλή οθόνη, να είναι γρήγορο, να έχει μεγάλη αυτονομία και να έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά καθώς θα είναι ο αχώριστος σύντροφος κάποιου που θα το έχει συνέχεια μαζί του.

Να είναι επίσης ελαφρύ για να χωράει με ευκολία σε όλες τις τσάντες αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ικανοποιεί σχεδόν όλες τις σύγχρονες ανάγκες δουλειάς και διασκέδασης.

Με την προηγούμενη σειρά XPS η Dell είχε καταφέρει να κάνει “τικ” στις περισσότερες κατηγορίες, όμως κάτι η περιορισμένων δυνατοτήτων κάμερα, κάτι η μπαταρία που δεν είχε την απαραίτητη αυτονομία, άφηναν μια μικρή πικρή επίγευση, σε μια κατά τ’ άλλα καταπληκτική σειρά. Αυτή τη φορά η Dell άκουσε τα “παράπονα” των χρηστών και παρουσίασε το απόλυτο επαγγελματικό “all weather” laptop το οποίο κάθεται στην κορυφή της κατηγορίας.

Τεχνική Υπεροχή

Το laptop της δοκιμής ήρθε με τον i7 επεξεργαστή της Intel ο οποίος σε συνδυασμό με 8 GB μνήμης και SSD σκληρό δίσκο 500 GB αποδείχτηκε αχώριστος σύντροφος σε κάθε απαιτητική εργασία είτε εντός είτε εκτός γραφείου.

Ακόμα όμως και όταν τελείωνε η δουλειά και άρχιζε η διασκέδαση, το XPS 13 ήταν εκεί, πρόθυμο να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του, οι οποίες με μια οθόνη αφής 4Κ, μόνο ευκαταφρόνητες δεν ήταν.

Με μικρά bezel και μεγάλη γωνία θέασης, η οθόνη του XPS13 ήταν ιδιαίτερα ξεκούραστη και δεν προβλημάτισε σε καμία περίπτωση, εκτός από αυτή που βρέθηκε κάτω από κάθετο ήλιο, όπου και αντιμετώπισε τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι οθόνες.

Αν και στα 4Κ η οθόνη είναι εκπληκτική, προτείνεται η χρήση στα 1080p προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ζωή της μπαταρίας.

Η μνήμη του αποδείχτηκε πέραν από ικανοποιητική καθώς δεν δίσταζε ούτε “βαρυγκωμούσε” με πολλαπλά παράθυρα ανοιχτά την ίδια στιγμή, ενώ και η απόδοση της μπαταρίας του ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Με κανονική χρήση δεν είχε πρόβλημα να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ και η φόρτιση του, η οποία γίνεται μέσω USB Type-C ήταν αρκετά γρήγορη. Γενικά όμως, η μπαταρία θα μπορούσε να διαρκεί λίγο περισσότερο, χωρίς όμως αυτό να αφήνει άσχημη “γεύση” από την εμπειρία χρήσης.

Το laptop που ξεχνάς ότι κουβαλάς

Αν ήταν κάτι που εντυπωσίασε κατά την διάρκεια της συμβίωσης μαζί του, είναι ότι πρόκειται για ένα laptop που ξεχνάς ότι έχεις μαζί σου. Τόσο το μικρό του μέγεθος, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν είναι τελικά 13άρι ή μήπως είναι μικρότερο, όσο και το χαμηλό του βάρος, το κάνουν ιδανικό σύντροφο για κάθε περίπτωση.

Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι λόγω Type-C, ο φορτιστής του είναι ιδιαίτερα μικρός και δεν αποτελεί πρόβλημα να τον έχεις στην τσάντα.

Αν πρέπει να βρούμε ένα πρόβλημα για το XPS13 είναι η απουσία άλλων θυρών, πέρα από τις Type-C καθώς θα πρέπει να θυμάσαι να έχεις μαζί τον μετατροπέα σε USB που παρέχεται με την συσκευασία, προκειμένου να συνδέσεις άλλη συσκευή.

Σε ότι έχει να κάνει με την καθημερινή χρήση, το πληκτρολόγιο του είναι αρκετά άνετο και βολικό στα μεγάλα κείμενα, αν και το μικρότερο μέγεθος του θέλει μια μικρή περίοδο προσαρμογής. Ακόμα και σε έντονη δημοσιογραφική χρήση, με μεγάλα κείμενα, σε καμία στιγμή δεν αισθανθήκαμε να περιοριζόμαστε από αυτό, ενώ με τη σειρά του το trackpad έχει το σωστό μέγεθος και την αίσθηση που θέλεις για να δουλέψεις με την ησυχία σου.

Μπορεί το XPS 13 να μην είναι το πιο λεπτό laptop στον κόσμο, όμως είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το Macbook Air.

Το laptop που ξεχωρίζει

Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή στο XPS13 είναι το χρώμα του, καθώς σε πείσμα των καιρών η Dell τόλμησε να το κυκλοφορήσει σε ένα ανοιχτό σαμπανιζέ χρώμα στο εξωτερικό, με το εσωτερικό να είναι σχεδόν άσπρο με ανάγλυφο στην περιοχή του πληκτρολογίου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το XPS να ξεχωρίζει σε μια “θάλασσα” γκρίζων και μεταλιζέ συσκευών οι οποίες μοιάζουν όλες μεταξύ τους.

Η προηγούμενη σειρά των XPS είχε “κατηγορηθεί” για την τοποθέτηση της κάμερας, με την Dell σε αυτή τη σειρά α την τοποθετεί και πάλι στην κορυφή της οθόνης, έστω και θυσιάζοντας την οπτική αναγνώριση, κάτι που δεν μας πείραξε καθόλου και σε καμία στιγμή δεν έγινε αισθητή η απουσία της.

Οι συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος είναι ελάχιστοι και περιλαμβάνουν εργασίες οι οποίες είναι ξένες στην ουσία και την φιλοσοφία του, όπως για παράδειγμα το gaming. Όμως, ποιος παίρνει ένα λεπτό μικρό laptop για να παίζει τα τελευταία απαιτητικά παιχνίδια;

Το Dell XPS 13 είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα που έχουν όσοι χρειάζονται μια συσκευή για να την έχουν συνέχεια μαζί τους, η οποία να είναι όμορφη, ικανή, αξιόπιστη και να εξυπηρετεί τόσο τις εργασιακές ανάγκες όσο και την διασκέδαση.

Η Dell, με τη νέα σειρά XPS κατάφερε να πάρει ένα από τα καλύτερα περσινά laptop, να το βελτιώσει στα σημεία και να παρουσιάσει στην αγορά, μια από τις κορυφαίες επιλογές της χρονιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ