Η νανοτεχνολογία είναι το μέλλον για τον CEO του EIT Digital!

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η επόμενη παγκόσμια τάση στον τομέα της τεχνολογίας θα περιλαμβάνει την “ψηφιακή σμίκρυνση” και τη νανοτεχνολογία.

“Η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα αφορούσε την ανάπτυξη σταθερών και κινητών υποδομών”, δήλωσε συγκεκριμένα. “Η δεύτερη δεκαετία αφορούσε μόνο τις πλατφόρμες και τα δεδομένα – το γεγονός ότι το Facebook έφτασε το ένα δισ. χρήστες το 4ο τρίμηνο του 2012 ήταν ένα μεγάλο πράγμα -, ήταν η δεκαετία των πλατφορμών”.

“Η τρίτη δεκαετία θα αφορά την ψηφιακή σμίκρυνση”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ σημαντικές εξελίξεις όπως η χρήση της φωτονικής σε δίκτυα ή των κβαντικών τεχνολογιών στην πληροφορική. “Τώρα βλέπετε το επόμενο κύμα υποδομών να ανοίγει τον δρόμο για τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές της επόμενης δεκαετίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Με απλά λόγια, η νανοτεχνολογία και η ψηφιακή σμίκρυνση, αναφέρεται στη “διαχείριση” της ύλης σε ατομική, μοριακή και υπερμοριακή κλίμακα. Μέσω αυτών των τεχνολογιών, μπορούν να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές συσκευές – μινιατούρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών του περιβάλλοντος και της υγείας.

Στον τομέα της υγείας ειδικότερα, η νανοηλεκτρονική έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το ερευνητικό πρόγραμμα “Nanoma” που χρηματοδοτείται από την ΕΕ είναι ένα παράδειγμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύχθηκαν νανορομποτικά συστήματα με σκοπό τη βελτίωση της χορήγησης φαρμάκων στη θεραπεία και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Για τον επικεφαλής του EIT Digital, αυτή η μελλοντική τάση είναι πιθανόν να “απλωθεί” σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών δικτύου, των υπολογιστικών συστημάτων και του εξοπλισμού αισθητήρων, ενώ σύμφωνα με την ΕΕ, η νανοτεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη “βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και την ποιότητα ζωής”.

Πηγή: Startupper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ