Μητσοτάκης προς τραπεζίτες: Είστε η ναυαρχίδα της ανάπτυξης, πρέπει όμως να μπείτε στη νέα εποχή

Την ανάγκη οι τράπεζες να μπουν στη νέα εποχή και να προσδιορίσουν την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. 

Όπως ήταν φυσικό, το σχέδιο “Ηρακλής” και η προετοιμασία του ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης, καθώς ύστερα από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών και της διεθνούς επενδυτικής σκηνής , η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα φέρνοντας στη Βουλή τα απαραίτητα νομοσχέδια και ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να μην καθυστερήσουν καθόλου τις διαδικασίες υπαγωγής τους στο σχέδιο, και να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων και το χαμηλό κόστος των προμηθειών για την εξασφάλιση των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Έλληνες Τραπεζίτες: Δεσμευόμαστε για την συμμετοχή μας στον “Ηρακλή”

Από την μεριά τους, στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δεσμεύτηκαν για την υπαγωγή τους σχέδιο “Ηρακλής”, ωστόσο περιμένουν να δουν τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου και εν συνεχεία να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Επίσης, οι τράπεζες ανέφεραν ότι θα περιμένουν και την αξιολόγηση που θα κάνει στον «Ηρακλή» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το εποπτικό όργανο της κεντρικής τράπεζας θα δώσει δείκτη μηδενικού ρίσκου (zero risk weighted radio) για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει συμμετοχή από το σύνολο του κλάδου.

Προέχει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Όπως διευκρινίστηκε από τον πρωθυπουργό κατά την συνάντηση, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας με φορολογικές παρεμβάσεις και μια σειρά αναπτυξιακών μέτρων που έχουν σκοπό να τονώσουν την ανάπτυξη, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και φορολογικά κίνητρα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα αναμένεται να συμβάλλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα (οικιστικά, εμπορικά κ.ά.).

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τόνισαν ότι οι τράπεζες τρέχουν ήδη δανειακά προγράμματα επιχειρήσεων κι εφόσον «βγάλουμε από τους ισολογισμούς μεγάλη μάζα κόκκινων δανείων θα είμαστε σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία», ανέφεραν. Αναφορά έγινε και στις «πράσινες» επενδύσεις και την χρηματοδότησή τους, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

Κ. Μητσοτάκης: “Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αυξήσεις των χρεώσεων που αναγγέλθηκαν”

Όπως ήταν φυσικό, οι χρεώσεις των τραπεζών απασχόλησε την συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς από την μεριά του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις χρεώσεις και να προχωρήσουν σε μειώσεις, ειδικά από τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως μέσο πάταξης της φοροδιαφυγής. 

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξαγγελθείσα αύξηση χρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πασχίζει να στρέψει τον κόσμο προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Άλλωστε η περαιτέρω ψηφιοποίηση και η μείωση των καταστημάτων των τραπεζών αποτελούν μέγα ζητούμενο και για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και για τους θεσμούς.

Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως τόνισαν, εξετάζουν την υλοποίηση συστημάτων αντίστοιχα με αυτά των τραπεζών του εξωτερικού. Η μείωση των προμηθειών δεν αποτελεί εύκολο θέμα για τις τράπεζες, κατ’ αρχήν διότι έχουν ανάγκη από έσοδα και κατά δεύτερον διότι ένα σημαντικό κομμάτι των χρεώσεων είναι ανελαστικές. Οι περισσότερες χρεώσεις αφορούν διατραπεζικές συναλλαγές και πάνω σε αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα χτίζουν περαιτέρω τα τιμολόγιά τους. 

Οι τραπεζίτες, υποσχέθηκαν πως θα δουν εκ νέου την τιμολογιακή πολιτική σε μια άλλη βάση, δίνοντας κίνητρα με τη σειρά τους για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ