Ένα “θαύμα” κάθε φορά

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτικούς οίκους και τράπεζες στις ΗΠΑ, όπου και παρουσίασε το σχέδιο “Ηρακλής”, επιστρέφοντας με ιδιαίτερα θετικά σχόλια και προοπτικές. 

Την επόμενη στιγμή, άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να μην αργήσει να ετοιμάζει το επόμενο σχέδιο, να οργανώσει τον “Θησέα” (ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το επόμενο, εμπνευσμένο από την πλούσια ελληνική μυθολογία, σχέδιο) προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία. 

Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να δουλεύει ο “Ηρακλής”, ακόμα δεν έχει πλήρως κοστολογηθεί, ακόμα δεν έχουν περάσει από τη Βουλή τα κατάλληλα νομοσχέδια, ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί η αγορά δευτερευόντων δανείων και πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να βγάλουμε και νέο σχέδιο στην αγορά. 

Δεν πρόλαβε να κατακαθίσει ακόμα η σκόνη από το πρώτο σχέδιο, να δούμε πως θα δουλέψει, τι προβλήματα θα έχει, πως θα λυθούν, τι παρεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν και πιέζουμε για να βγει στον αέρα και δεύτερο. Για μια ακόμα φορά, πιέζουμε το οικονομικό επιτελείο να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, σε αυτή τη χώρα ή δεν θα κάνουμε τίποτα ή θα τα κάνουμε όλα μαζί.

Ξεχνάμε πως τα πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους, ξεχνάμε πως το κάθε σχέδιο χρειάζεται να ωριμάσει και να δείξει τα πιθανά προβλήματα που έχει, ξεχνάμε πως θα πρέπει αυτά τα προβλήματα να λυθούν και πιέζουμε για να παρουσιάσουμε ταυτόχρονα 2-3 σχέδια. 

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Με τον ίδιο τρόπο καταθέτουμε φορολογικά νομοσχέδια, αλλάζοντας τη φορολογία κάθε 6-9 μήνες πριν ακόμα δούμε τι αποτελέσματα είχε το προηγούμενο σχέδιο. Πριν ακόμα συμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις μιας χρονιάς, έχουμε αλλάξει φορολογικά νομοσχέδια και μετά απορούμε γιατί οι επιχειρήσεις έχουν “πνιγεί”. Το ίδιο κάνουμε με τις αλλαγές στην εκπαίδευση, στο συνταξιοδοτικό και όπου αλλού έχουν “έμπνευση” οι πατέρες του έθνους. 

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τον “Ηρακλή”. Μετά την αρχική επιτυχία που έχει το σχέδιο, αντί κάποιοι να κάτσουν να δουν πως δουλεύει, τι προβλήματα μπορεί να έχει και αυτά θα διορθωθούν, ποιες λεπτομέρειες μπορεί να αλλάξουν και τι θα πρέπει να αλλάξει στον υπόλοιπο κρατικό και τραπεζικό μηχανισμό προκειμένου να δουλέψει καλύτερα, πιέζουμε για να βγουν στον αέρα νέα σχέδια. 

Σύμφωνοι, η οικονομία της χώρας έχει περάσει μέσα από 10 χρόνια σκληρών προκλήσεων και χρειάζεται να γίνουν πολλά για να ορθοποδήσει κανονικά, όμως τα θαύματα δε γίνονται κατά παραγγελία. Όπως δεν φτάσαμε στον πάτο μέσα σε 2 μέρες, δε θα βγούμε σε 2 μέρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ