Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 25 χρόνια των EEA Grants στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε χθες η εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων από την καθιέρωση των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου-ΕΟΧ) στην κατοικία του Νορβηγού Πρέσβη, Frode Overland Andersen.

Οι χορηγίες και οι παρευρίσκοντες στην εκδήλωση

Οι χορηγίες αυτές αποτελούν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τα 15 κράτη-δικαιούχους. Από τις 15 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επωφελούνται από τα EEA Grants, η Ελλάδα και η Πορτογαλία γιορτάζουν φέτος αυτή την επέτειο, καθώς συμμετείχαν στα προγράμματα του ΕΟΧ από το 1994. 

Στην εκδήλωση το “παρών” έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, και η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων, κα Νίκη Δανδόλου, οι διαχειριστές των προγραμμάτων του ΕΟΧ, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί και εκπρόσωποι του Τύπου.

Αυτά που έχουν δωρήσει οι τρεις δωρήτριες χώρες

Συνολικά, οι τρεις δωρήτριες χώρες έχουν χορηγήσει 3,3 δισ. ευρώ μέσω της υλοποίησης διαδοχικών προγραμμάτων χορηγιών από το 1994 έως το 2014 σε 16 κράτη μέλη της ΕΕ όπου το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) ανά κάτοικο είναι χαμηλότερο από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ. Επιπλέον έχουν διατεθεί 2,8 δισ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης 2014-2021, τα οποία θα διανεμηθούν σε 15 χώρες της ΕΕ (το ΑΕΠ της Ισπανίας έχει ήδη φθάσει στο μέσο όρο της ΕΕ). Η χρηματοδοτική στήριξη των EEA Grants διοχετεύεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών στοχεύσεων.  Η Ελλάδα στις τέσσερις προηγούμενες περιόδους χρηματοδότησης έλαβε το ποσό των 180.000 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης 2014-2021 θα αντλήσει το ποσό των 116,7 εκατ. ευρώ.

Υπερήφανη για την επιτυχία των EEA Grants η Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι υπερήφανη για την επιτυχία των EEA Grants και των Χορηγιών της Νορβηγίας σε όλες τις χώρες δικαιούχους, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες τα EEA Grants στην Ελλάδα έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η κοινωνία των πολιτών, η πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επιστημονική έρευνα, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το άσυλο και η μετανάστευση –το πιο κρίσιμο ζήτημα της εποχής που διανύουμε.

Ο ρόλος των έργων και η επίπτωση τους

Πολλά από τα θετικά αποτελέσματα των έργων οδήγησαν σε σημαντικές πρωτιές, όπως η δημιουργία του πρώτου Ταμείου ΜΚΟ στην Ελλάδα, το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο, το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η στήριξη της σύστασης της Υπηρεσίας Ασύλου, η στήριξη στα Πρώτα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας στο Φρουραρχείο.

Επίσης, μερικά από τα έργα χρησίμευσαν ως πιλοτικές εμβληματικές δράσεις και σημεία αναφοράς για την ελληνική νομοθεσία, όπως στην περίπτωση των νόμων για την επιτροπεία και την αναδοχή των ανηλίκων, τον νόμο για την προστασία και τη διατήρηση των υγροτόπων και βιοτόπων της Αττικής ή την εισαγωγή του εθελοντισμού στα σχολεία. Μια άλλη θετική πτυχή των Χορηγιών ήταν η σημαντική διμερής συνεργασία, γεγονός που έφερε την Ελλάδα και τη Νορβηγία πιο κοντά.

Ατενίζοντας το μέλλον, προσβλέπουμε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και των έργων.

O Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, αναφέρθηκε στην άριστη δουλειά των συνεργατών και των φορέων, οι οποίοι σχεδίασαν και υλοποίησαν τα προγράμματα και τα έργα των EEA Grants του ΕΟΧ στις τέσσερις προηγούμενες περιόδους χρηματοδότησης, τα οποία οδήγησαν σε πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις που ωφέλησαν την Ελλάδα και δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς με τη Νορβηγία. “Ατενίζοντας το μέλλον, προσβλέπουμε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και των έργων αλλά και στη συνέχιση αυτών που ήδη υλοποιούνται. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες αλλά ταυτόχρονα και την βεβαιότητα ότι ακόμη μια φορά οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πραγματοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για μια Πράσινη, Ανταγωνιστική Ελλάδα και Ευρώπη με Κοινωνική Συνοχή!”.

Η συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ αποτελεί ευκαιρία αποτίμησης της στενής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δότριες χώρες.

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 25 χρόνων των EEA Grants, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος επισήμανε τα εξής: “Η συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ αποτελεί ευκαιρία αποτίμησης της στενής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δότριες χώρες, και κυρίως με τη Νορβηγία, για την υλοποίηση προγραμμάτων που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία του τόπου. Αυτή η αποτίμηση είναι απόλυτα θετική καθώς έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο σύνολο των υλοποιούμενων δράσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνία, όπως η κοινωνική ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, το άσυλο και η μετανάστευση, η δημόσια διοίκηση και η “καλή διακυβέρνηση”, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ