Στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών “Ελληνικό” και Real Estate

Η μόνιμη επωδός για το έργο στο Ελληνικό είναι πως πρόκειται για ένα εμβληματικό project που θα ανοίξει την πόρτα για τον ερχομό νέων επενδύσεων στη χώρα. Τι είναι όμως αυτό που κοιτάνε οι ξένοι επενδυτές;

Με έκταση περίπου τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής αναγέννησης της Ευρώπης, μετατρέποντας το παλιό αεροδρόμιο σε μητροπολιτικό χώρο αναψυχής και επιχειρηματικότητας. 

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, 75.000 νέες θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθούν, συνεισφέροντας 2,4% στο ΑΕΠ και προσθέτοντας 14 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα της χώρας. Αυτό το σημαντικό έργο έχει υποστεί  καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν υπό την νέα κυβέρνηση.

Η αποφυγή των καθυστερήσεων σε αυτό το έργο θα είναι καθοριστική για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κοιτάνε με ενδιαφέρον τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης επενδύσεων της κυβέρνησης ύψους 60 δισ. ευρώ.

Οι τιμές των ακινήτων βελτιώνονται, αλλά οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί

Η Ελληνική αγορά ακινήτων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, που είναι και αυτοί που κράτησαν “ζωντανό” τον κλάδο τα χρόνια της κρίσης. 

Οι τιμές των ακινήτων και τα στοιχεία για τη στεγαστική αγορά παρουσιάζουν πρόοδο και παρακολουθούνται στενά, καθώς έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (NPEs). Ο ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 7,7% σε ετήσια βάση (έναντι 4,9% το πρώτο τρίμηνο) με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που αξιολόγησε πώς η ανάκτηση των τιμών των ακινήτων επηρεάζει την απόδοση. Η τράπεζα εκτιμά ότι για κάθε 100 μονάδες βάσης ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων, σημειώνεται βελτίωση της αξίας της επιχείρησης κατά περίπου  50- 100 εκατ. ευρώ, ήτοι 3,5% έως 7,5% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Ως εκ τούτου, με βάση την εκτίμηση και τις τρέχουσες συνθήκες της Τράπεζας Πειραιώς, η αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 10% κατά την επόμενη τριετία θα μπορούσε να προσφέρει αξία 35-75% ή 0,5-1 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι μικρότερος για τις άλλες τρεις τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, αλλά εάν συνεχίσει η τάση, θα βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειές τους για μείωση των NPLs.

Ωστόσο, στις τάξεις των ξένων επενδυτών, παραμένει ένας υγιής βαθμός σκεπτικισμού ως προς τη ρευστότητα και την αληθινή τιμολόγηση στον τομέα των ακινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ