Edison: Η Ελλάδα αλλάζει το αφήγημα της

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει κέρδη 40% σε ετήσια βάση και η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 300 μονάδες βάσης, επίδοση ρεκόρ όλων των εποχών. Όπως σημειώνει η Edison, ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών δεικτών αρχίζει να δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Πότε άρχισε όμως να αλλάζει το κλίμα στη χώρα;

Η έναρξη των αλλαγών στο ελληνικό αφήγημα οφείλεται σύμφωνα με την Edison στους εξής παράγοντες: Την ανάληψη της διακυβέρνησης  από μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις, την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου σε πείσμα των διεθνών συνθηκών, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού και την πρόοδο στο project του Ελληνικού. 

Η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα σε επενδύσεις

Η μετάβαση από μια αριστερή προς μια κυβέρνηση υπέρ της αγοράς είναι πιθανό να ανοίξει την πόρτα για τους θεσμικούς επενδυτές που αρχίζουν να βλέπουν και πάλι την Ελλάδα. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτή η πολιτική αλλαγή έχει προσδώσει εμπιστοσύνη με βάση την κυβερνητική ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της μεταρρύθμισης. 

Η οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης βασίζεται σε ένα πρόγραμμα τριών πυλώνων: ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων με συνολικό κόστος 6 δισ. Ευρώ, ένα σχέδιο απόδοσης με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. Ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισ. Ευρώ.

Βγαίνοντας από την κρίση

Η Ελλάδα ανέκαμψε μετά από τρία μεγάλα προγράμματα διάσωσης, συνολικού κόστους 326 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2018. Παρά το γεγονός ότι άφησε πίσω της μια τεράστια κρίση, η ανεργία και το χρέος της ώρας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. 

Για να σημειώσει πρόοδο, η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει για να ανακτήσει το 25% του ΑΕΠ που έχασε από το 2008 έως το 2016. Το νεοεκλεγέν κόμμα Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους για την τόνωση της ανάπτυξης. Τα δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να εξισορροπηθούν με τις δεσμεύσεις έναντι των διεθνών πιστωτών να επιτύχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% (πριν από την καταβολή τόκων) του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ελπίζει να επαναδιαπραγματευτεί τα επόμενα χρόνια.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέθεσε μια οικονομική ατζέντα τριών πυλώνων:

  • Πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 6 δισ. Ευρώ , με φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η κυβέρνηση πρότεινε να μειώσει τον φόρο εταιρειών κατά 8%, μειώνοντας τον συντελεστή από 28% σε 20% μεσοπρόθεσμα (24% το 2020 και 20% το 2021), με μείωση του μερίσματος από 10% σε 5% 2020, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% και 13% σε 22% και 11% από το 2020 έως το 2023 και 30% μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά το 2020-2021. Η μείωση της φορολογίας ακινήτων έχει ήδη παραδοθεί όπως είχε υποσχεθεί.
  • Ένα σχέδιο περιορισμού εξόδων απόδοσης ύψους 2 δισ. Ευρώ.
  • Ένα επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισ. Ευρώ.

Πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση κατέθεσε το αναπτυξιακό της πλάνο στη Βουλή, το οποίο επιβεβαίωσε τις προβλεπόμενες φορολογικές περικοπές και προβλέπει αύξηση  2,8% του ΑΕΠ για το 2020, υψηλότερη από την πρόβλεψη του 2,2% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντικό μέρος της πρόβλεψης ήταν τα 1,2 δισ. ευρώ πρόσθετες φορολογικές εισπράξεις από την έναρξη της ανάπτυξης του Ελληνικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό έργο ανασυγκρότησης για την αναγέννηση των ακτών της Αθήνας και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα και συνέχιση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ