Λύνεται ο “Γόρδιος Δεσμός” του Brexit, έτοιμη για υπογραφή η συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ

Αυτό που μένει είναι να ολοκληρωθούν κάποιες συμφωνίες για το καθεστώς του ΦΠΑ και να υπάρξει μια “συνολική υποστήριξη” από το Λονδίνο, όπως διαμήνυσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια”, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

“Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα”, πρόσθεσε.

Εμ. Μακρόν: Mια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

“Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

«Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Άγγελα Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ