ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος “ξυπνάει” εφιάλτες της κρίσης του 2008

Η εμπορική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να την οδηγήσει στις πιο αδύναμες επιδόσεις από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, όπως δείχνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε χθες Τρίτη.

Όπως δείχνει η έκθεση World Economic Outlook, το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 3% για το 2019, την χειρότερη επίδοση από το 2009. Σύμφωνα με το ΔΝΤ τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης την έχει η εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. 

Το κόστος και η αβεβαιότητα που συνδέονται με τους δασμούς έχουν σταματήσει τις επενδύσεις και έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού από το 2018 μέχρι τώρα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έως το 2020 οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,8% ή περίπου 700 δισ. δολάρια. 

“Η αδυναμία στην ανάπτυξη οφείλεται στην απότομη επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας και του παγκόσμιου εμπορίου, με υψηλότερους δασμούς και παρατεταμένη αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής που καταστρέφει τις επενδύσεις και τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά”, δήλωσε η Gita Gopinath, οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Μετά από μήνες ανησυχιών για τις ζοφερές προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την προκαταρκτική πρόοδο με την Κίνα την περασμένη εβδομάδα και ανέστειλε ένα μέρος των προγραμματισμένων δασμών που είχαν δρομολογηθεί. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν συνοδεύτηκε από γραπτό κείμενο και μέχρι να γίνει αυτό οι αγορές δεν μπορούν να εφησυχάσουν. 

“Για να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ανατρέψουν τους εμπορικούς φραγμούς που δημιουργήθηκαν με σταθερές συμφωνίες, να περιορίσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις και να μειώσουν την αβεβαιότητα της εσωτερικής πολιτικής”, δήλωσε η Gopinath. “Τέτοιες ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της εμπιστοσύνης και την αναζωογόνηση των επενδύσεων, της μεταποίησης και του εμπορίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ