Τα προβλήματα δεν μιλάνε ελληνικά!

Η “πτώση” της Thomas Cook επηρέασε σημαντικά την ελληνική οικονομία, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της “ζημιάς”.

Η εξέλιξη αυτή όμως δημιουργεί μια νέα συνθήκη για το ελληνικό επιχειρείν και συνολικά για την οικονομία της χώρας, καθώς όπως φαίνεται πλέον τα προβλήματα δεν “κρύβονται” στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και στους μεγάλους επιχειρηματικούς οργανισμούς που έχουν ή μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα όπως η Thomas Cook ή τώρα η we work.

Είναι όμως σε θέση το ελληνικό επιχειρείν να αξιολογήσει τα δεδομένα αυτά και κυρίως να ερμηνεύσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε αυτό όταν δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα;

Προφανώς και όχι είναι η απάντηση. Δεν μπορεί και αυτό γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να “δει” ούτε και τα “εσωτερικά” προβλήματα όταν αυτά υπήρχαν και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σε μια εποχή όμως που η παγκοσμιοποίηση, ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο αν αποφασίσουμε να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά (και πάλι) είναι κάτι εξαιρετικά προβληματικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο.

Θα πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να είμαστε έτοιμοι για όλα δημιουργώντας ισχυρές ζώνες άμυνας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ