“Έργα και ημέρες” των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, οι 9+1 αλλαγές στη χώρα

Ήδη από την προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε πως δεν θέλει να χάσει το χρόνο με μικροκομματικά παιχνίδια και να λειτουργήσει τη χώρα με τρόπο που δεν έχει συνηθιστεί να βλέπουν οι πολίτες. Το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού λειτουργεί με στόχους και προγραμματισμό, οι οποίοι ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος λειτουργεί σαν CEO μεγάλης επιχείρησης

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης, δόθηκε ειδικό βάρος στην άμεση ολοκλήρωση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, που αποτελούσαν και από τις βασικές “υποσχέσεις” του προεκλογικού προγράμματος της. 

Φοροελαφρύνσεις και ΕΝΦΙΑ

Πολύ πριν αναλάβει την εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη ελάφρυνσης της φορολογίας, ειδικά στην μεσαία τάξη και την μείωση του ΕΝΦΙΑ, και αυτά ήταν από τα πρώτα πράγματα που ήρθαν στην Βουλή. Η κατά 22% μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

Ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ενώ συμπληρωματικά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση δρομολόγησε την αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία και θεσπίζει κίνητρο έκπτωσης 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Κατάργηση Ασύλου

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κινήθηκε για την κατάργηση του “ασύλου της ανομίας”, όπως το είχε χαρακτηρίσει, στα πανεπιστήμια, δίνοντας την δυνατότητα στην αστυνομία να παρέμβει σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς. 

Η νομοθετική διάταξη για την κατάργηση του ασύλου ήταν από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή, προχωρώντας επίσης στην στην πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών -σε εξέλιξη είναι η εκπαίδευσή τους- προκειμένου να ενισχυθεί η ΕΛΑΣ και να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση έβαλε “στοίχημα” την κατάργηση του “άβατου” των Εξαρχείων, με καθημερινές επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή.

Αντικαπνιστικός νόμος

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με την επιβολή αυστηρότατων ποινών στους παραβάτες ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού η οποία και τελικά ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή. 

“Τρέξιμο” των επενδύσεων 

Η ανάγκη να μπουν στη χώρα ξένα κεφάλαια και να ξεπαγώσουν οι επενδύσεις που θα προχωρήσουν προς τα εμπρός την οικονομία της χώρας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ήταν στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης. Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας της, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων “ξεπάγωσε” την επένδυση στο Ελληνικό η οποία θεωρείται εμβληματική επένδυση για τη χώρα, ενώ προχώρησε  το νέο σχέδιο της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία καζίνο. 

Επίσης με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή της προηγούμενη εβδομάδα, περιορίζεται η γραφειοκρατία και καθιερώνονται μια σειρά από νέα εργαλεία όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης για τις χρήσεις γης και τις ιδιοκτησίες, ώστε να έχει πλήρη εικόνα ένας υποψήφιος επενδυτής.

Συντάξεις χηρείας και Υγεία

Στον τομέα της υγείας μπήκε ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με βαριές ασθένειες, καθώς πλέον τα φάρμακα χορηγούνται από φαρμακεία και νοσοκομεία, περιορίζοντας την ταλαιπωρία των ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, θέμα για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και διευθετήθηκε εντός διμήνου. Για το ασφαλιστικό προετοιμάζονται αλλαγές ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έβγαλαν ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμο Κατρούγκαλου.

Ο ρόλος του “Ηρακλή”

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου “Ηρακλής” το οποίο δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να “ξεφορτωθούν” μεγάλο μέρος των προβληματικών κόκκινων δανείων, ισοσκελίζοντας τους ισολογισμούς τους, θα δώσει την δυνατότητα χρηματοδότησης εκ νέου της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

Στις συνέπειες του “Ηρακλή” είναι και η επερχόμενη, όπως όλα δείχνουν, αναβάθμιση ων ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα. 

120 δόσεις 

Η ένταξη στην πλατφόρμα των 120 δόσεων αποδείχτηκε ωφέλιμη για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δέχτηκαν με ανακούφιση την παράταση που έδωσε η νέα κυβέρνηση. Σε αυτή εντάχθηκαν 1.154.708 οφειλέτες -ανταπόκριση που αντιστοιχεί σε έναν στους τρεις που χρωστούν- ρυθμίζοντας χρέη που ξεπερνούν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ομόλογα και αρνητικό επιτόκιο

Βασική προϋπόθεση επιστροφής της χώρας στις αγορές είναι η έξοδος της στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση είδε τις διεθνείς αγορές να την “επιβραβεύουν”, με το επιτόκιο της έκδοσης της προηγούμενης κυβέρνησης να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά. 

Εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συγκυρίες, η νέα κυβέρνηση προχώρησε πριν από λίγες μέρες στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου έφτασε το 1,5%, κατά πολύ χαμηλότερο του 3,9% που έπιασε η προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου κατά την έκδοση του. 

Ταυτόχρονα, το δημόσιο προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, τα οποία για πρώτη φορά “έπιασαν” αρνητικό επιτόκιο, βάζοντας τη χώρα σε ένα κλειστό, διακεκριμένο κλαμπ χωρών. 

Επιστροφή των άριστων

Μπορεί η επιλογή των σημαιοφόρων στα σχολεία να μην είναι από τα “φλέγοντα¨ζητήματα της χώρας, όμως είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους γονείς και σηματοδότησε μια περίοδο επιβράβευσης της μη προσπάθειας. 

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει εγκύκλιο προς όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καλώντας τους διευθυντές να μην πραγματοποιηθεί επιλογή σημαιοφόρου με κλήρωση, ξεκινώντας από την προσεχή παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς κινείται παράλληλα με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, στην οποία όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός την εξουσία θα ασκούν οι καλύτεροι για τη δουλειά.

Οι τεχνοκράτες στην εξουσία

Από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή σε αυτή πλήθους τεχνοκρατών, οι οποίοι προέρχονται ακόμα και από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, κάτι που είχε προκαλέσει ευχάριστη εντύπωση. 

Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης του, καθώς όπως είχε δηλώσει ήδη προεκλογικά η χώρα χρειάζεται τεχνογνωσία και δουλειά για να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην κανονικότητα και τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να “τρέξουν” τεχνικά θέματα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ