ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Την Τετάρτη βγαίνει στον “αέρα” το πράσινο ομόλογο!

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της έκδοσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι πως θα πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο που εκδίδεται στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. 

Η πιστοποίηση του ομολόγου έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative και θα υλοποιηθεί μέσω έκδοσης έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών, με το ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, το οποίο, επίσης, είχε χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις.

Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.

Η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε Α από ΒΒ. Σύμφωνα με την ICAP, η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Α χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.

Συντονιστές, κύριοι ανάδοχοι και διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα  της Ελλάδος Α.Ε., ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Τράπεζα Optima bank Α.Ε. και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ