Αρνητικά επιτόκια και “Ηρακλής” αλλάζουν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας

Μέχρι πριν λίγο καιρό η χώρα “ανυπομονούσε” να μπει στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια εξέλιξη που τώρα δεν είναι τόσο πιεστική όπως αφήνεται να διαρρεύσει από το οικονομικό επιτελείο, καθώς η ένταξη της χώρας στο “κλαμπ” των χωρών με αρνητικό επιτόκιο δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές. 

Στο οικονομικό επιτελείο περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη, όχι όμως σε αυτό το χρονικό σημείο, καθώς πίστευαν πως το αρνητικό επιτόκιο θα ερχόταν στην επόμενη ίσως έκδοση, ενώ οι δύο εκδόσεις είχαν προετοιμαστεί “σιωπηλά” προκείμενου να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της αντικατάστασης του βραχυπρόθεσμου χρέους, αλλά και της συμπίεσης του κόστους αντικατάστασης. 

Επιτυχημένες κινήσεις

Σε ότι έχει να κάνει με την αντικατάσταση και αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος χρέους, στόχος της κυβέρνησης ήταν να αντικατασταθεί μεγάλο μέρος του βραχυπρόθεσμου χρέους το οποίο έληγε μεθαύριο Τετάρτη με ένα μακροπρόθεσμης διάρκειας, αφαιρώντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι πίεσης από το οικονομικό επιτελείο. 

Και οι δύο στόχοι που έθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την έκδοση τόσο του 10ετούς ομολόγου όσο και με τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ξεπεράστηκαν με επιτυχία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανατροφοδοτήθηκε και αντικαταστάθηκε με την επανέκδοση του 10ετούς του Μαρτίου, με σημαντικά μικρότερο επιτόκιο (1,5% αντί για 3,5%), ενώ η έκδοση του εντόκου γραμματίου με το αρνητικό επιτόκιο αντικατέστησε επίσης ένα μέρος του βραχυπρόθεσμου χρέους και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο. 

Ο “άθλος” του Ηρακλή

Εκτός όμως της επιτυχίας των ομολόγων, η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει πολλά από την επιτυχία της έγκρισης του σχεδίου “Ηρακλής” το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ένα σημαντικό όπλο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Με τον “Ηρακλή” οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να “ξεφορτωθούν” ένα πολύ μεγάλο μέρος των “κόκκινων” δανείων τους ρίχνοντας έτσι “φρέσκα κεφάλαια” στην αγορά. Ταυτόχρονα, και σε συνδυασμό με την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση τους από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Όπως όλα δείχνουν η χώρα δε θα μείνει σε αυτές τις εκδόσεις, αλλά σύντομα θα βγει ξανά στις αγορές με νέα ομόλογα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα και να επιτύχει να μεταφέρει στο μέλλον τις δανειακές της υποχρεώσεις με ακόμα καλύτερα επιτόκια, απαλλάσσοντας ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων της από τα υψηλά επιτόκια του παρελθόντος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ