Οι ξένοι οίκοι βλέπουν θετικά το σχέδιο “Ηρακλής” για τις τράπεζες

Στις εκθέσεις τους τόσο η JP Morgan όσο και οι Fitch και HSBC τονίζουν πως η έγκριση του σχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που βαρύνει τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείζουν. 

Fitch: Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο δραστήρια

Όπως αναφέρει η Fitch στην έκθεση της, με βάση το σχέδιο “Ηρακλής” που επιτρέπει στις τράπεζες να απομακρύνουν ΝΡLs ύψους 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις των δανείων. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το ιταλικό GACS και έλαβε την έγκριση της Κομισιόν χθες. Ο οίκος αναμένει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δραστήρια στην υλοποίηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο. Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να καλύψει ως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δισ. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μεταξύ 33% και 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες ΝΡΕ περίπου στο 20% ως τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δύο έχουν στόχο για μείωση στο 15% και κοντά στο 10% αντίστοιχα. Η χρήση του σχεδίου «Ηρακλής» θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν νωρίτερα τους στόχους τους.

Το αντίκτυπο του σχήματος στα οικονομικά προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για «επικίνδυνο» ελληνικό ενεργητικό.

Φαίνεται πως υπάρχει «όρεξη» από την πλευρά των επενδυτών, δεδομένων των πωλήσεων NPEs αυτή τη χρονιά και του βελτιωμένου περιβάλλοντος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και αυτό θα βοηθήσει στη ζήτηση.

Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. Η προμήθεια που θα πληρώσουν για την κρατική εγγύηση στους senior τίτλους θα βασιστεί σε σημείο αναφοράς της αγοράς, αντίστοιχη του επιπέδου και της διάρκειας του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Ενώ υπάρχουν ρίσκα κατά τη διαδικασία εκτέλεσης, τα οποία σχετίζονται με το στήσιμο και τη χρήση του σχήματος, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία που αποκτήθηκε φέτος στην Ελλάδα από τις τιτλοποιήσεις NPLs θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά.

Η HSBC βάζει τις τράπεζες σε crash test για να δοκιμάσει τον “Ηρακλή”

Προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές του σχεδίου “Ηρακλής” και κατά πόσο υπερέχει έναντι μιας απλής τιτλοποίησης, η HSBC έβαλε τις ελληνικές τράπεζες σε διαδικασία crash test. 

Όπως εξηγεί στην ανάλυση της ο βαθμιαίος αντίκτυπος έναντι μιας απλής τιτλοποίησης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία (60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά την HSBC).

Το κεφαλαιακό κέρδος, ωστόσο, μπορεί να είναι καθοριστικό στην διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της κυβέρνησης μπορεί επίσης να βελτιώσει την τιμολόγηση πέρα απ’ όσο υπολογίζει η τράπεζα. Συνολικά εκτιμά ότι ο Ηρακλής είναι οικονομικά βιώσιμος καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία.

Πιο περίπλοκη είναι η «άσκηση» αν γίνει η σύγκριση με βάση τα υφιστάμενα σχέδια. Τα NPEs θα πέσουν κατά 36% επιταχύνοντας τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 1,5 χρόνο έναντι του βασικού σεναρίου της HSBC. Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15% με τον ROTE στο 5,5% έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Το κεφαλαιακό χτύπημα από τη συναλλαγή θα οδηγούσε σε απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, γράφει η HSBC, ότι συντασσόμαστε με τη μειονότητα και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχημένα τα σχέδιά τους για την μείωση των κόκκινων δανείων. Ο Ηρακλής θα βοηθήσει να διασκεδαστούν κάποιες από τις αμφιβολίες της πλειοψηφίας. Ως αποτέλεσμα, τονίζει, πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό για την αντίληψη που έχει η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τονίζει την προτίμηση της προς την Alpha Bank

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ