Ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στην ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα. Μην εμπιστεύεστε την Κίνα!

Από το βήμα του συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας στην σύγχρονη εποχή.

Ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτή την τόσο κρίσιμη απειλή αλλά και στην πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν με όσα μέσα διαθέτουν τους φίλους και συμμάχους τους. 

Ο Τζέφρι Πάιατ έδειξε την Κίνα και την Ρωσία σαν τις κύριες πηγές κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες τόσο με φυσικό τρόπο όσο και από απόσταση αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει την Ελλάδα με ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον κ. Πιερρακάκη και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Μάικ Πομπέο: Η Ελλάδα να δει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου δικτύου 5G στην Ελλάδα”. 

Ταυτόχρονα ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με Έλληνες αξιωματούχους και στάθηκε ειδικά στην συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου και τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασίες και διάλογο σε υψηλό επίπεδο για την συνεργασία των δύο χωρών

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα να το ξανασκεφτεί πριν δώσει το 5G σε κινεζικές εταιρείες

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε σαφές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα και την εμπλοκή κινεζικών εταιρειών σε αυτό. 

Όπως δήλωσε “Τον Μάιο, η Ελλάδα μαζί με άλλες 30 χώρες και τις ΗΠΑ αποφάσισαν από κοινού την ανάγκη τα δίκτυα 5G να διέπονται τόσο από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού όσο και διαφάνεια. 

Το Σάββατο κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προέτρεψε την Ελλάδα να δει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου δικτύου 5G στην Ελλάδα”. 

Είναι η πρώτη φορά που από επίσημα χείλη επιβεβαιώνονται οι φήμες που ήθελαν τις ΗΠΑ να “πιέζουν” την Ελλάδα να μην δώσει την ανάπτυξη του δικτύου σε Κινεζική εταιρεία. Φυσικά ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, όμως δεδομένου του γεγονότος τόσο ότι στην Ελλάδα (αλλά και σχεδόν σε όλο τον κόσμο) υπάρχει μόνο μια κινεζική εταιρεία που μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια ανάπτυξη δικτύου, αλλά και με τις μέχρι τώρα πιέσεις και παραινέσεις προς άλλες χώρες, η παρέμβαση των ΗΠΑ δείχνει να αφορά μόνο την Huawei. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ