O Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής 34 δισ. δολάρια

Οι εκατέρωθεν κυρώσεις και επιβολές δασμών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ έχουν κοστίσει και στα δύο κράτη μέχρι στιγμής δεκάδες δισ. δολάρια. Όμως υπάρχει και ένα επιπλέον κόστος, το οποίο κλήθηκαν να πληρώσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. 

Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη έρευνα, της Ομάδας Υποστήριξης του Ελεύθερου Εμπορίου, οι Αμερικάνοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από επιπλέον κόστη 34 δισ. δολαρίων, λόγω των δασμών που έχουν επιβάλει μεταξύ τους τα δύο κράτη, από την έναρξη του εμπορικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019.

“Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι οικονομολόγοι σε ολόκληρη τη χώρα συμφωνούν ότι ο εμπορικός πόλεμος βλάπτει σοβαρά την οικονομία μας, σκοτώνει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και καθιστά τα αγαθά ακριβότερα για τις αμερικανικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Jonathan Gold, εκπρόσωπος των Tariffs Hurt the Heartland.

Ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως το κόστος των δασμών πέφτει στους ξένους εισαγωγείς προϊόντων στις ΗΠΑ, η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την μελέτη, πως το κόστος σε μεγάλο βαθμό πέφτει στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Η Ομάδα εκτιμά πως μόνο τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί πληρώθηκαν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς. Η αύξηση κατά 48% από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους δασμούς που εφαρμόζει η διοίκηση Τραμπ, ανέφερε η ομάδα, η οποία ανήλθε σε 3,4 δισ. δολάρια.

Ο αριθμός αυτός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από αυτόν που ανέφερε η κυβέρνηση. Στην τελευταία δήλωση του προϋπολογισμού, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε τελωνειακούς δασμούς αυτόν τον μήνα.

Ο Dan Anthony, αντιπρόεδρος της Εμπορικής Εταιρικής Σχέσης, δήλωσε ότι τα τιμολόγια θα μπορούσαν να διαφέρουν, επειδή καταγράφονται από πολλαπλά τμήματα και υπόκεινται σε αναθεωρήσεις.

“Το παρατηρητήριο των Δασμών, χρησιμοποιεί τα υπολογισθέντα στοιχεία αποτίμησης των απογραφών επειδή είναι τα μόνα διαθέσιμα στο κοινό στοιχεία που περιέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για το προϊόν και τη χώρα για την ανάλυση των τάσεων του κλάδου, των καταστροφών του κράτους κλπ.”, Δήλωσε ο Anthony.

Οι εισπράξεις από δασμούς αναμένεται να αυξηθούν τους προσεχείς μήνες καθώς η διοίκηση Τραμπ πιέζει την Κίνα να αλλάξει τις εμπορικές πρακτικές που θεωρούνται άδικες. Οι δύο πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες επιβολές δασμών οι οποίοι θα αφορούν χιλιάδες προϊόντα στις 15 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ