Το μέλλον της πολιτικής στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit

Εκδήλωση με θέμα “Το μέλλον της πολιτικής στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit” διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE.

Στην τέταρτη κατά σειρά για το 2019 διάλεξη που διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory), με στόχο την προώθηση του διαλόγου σε μείζονος σημασίας ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, ο Tony Travers, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του LSE θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του επερχόμενου Brexit.

Αυτά που θα συζητήσει στην εκδήλωση ο Tony Travers

Ο Tony Travers μέσω μίας ιστορικής αναδρομής θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε δυσκολίες να ενταχθεί στην ΕΟΚ και πώς, 43 χρόνια έπειτα, οδηγήθηκε στο ψήφισμα υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσον αφορά στην εφαρμογή του Brexit διερευνώντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μία κατεξοχήν σταθερή και μετριοπαθής δημοκρατία, παρακολουθεί μία
μεταμόρφωση στο (άγραφό) του Σύνταγμα χωρίς καμία βεβαιότητα ως προς την έκβαση του Brexit. Υπό το πρίσμα των γεγονότων της 31ης Οκτωβρίου, θα πρέπει –με τον ένα ή άλλο τρόπο- να επανακαθορίσει τις σχέσεις του όχι μόνο με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και με άλλα κράτη και ομάδες. Τίποτα δεν θα επιλυθεί βραχυπρόθεσμα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις ΗΒ-ΕΕ αλλά και στην ασφάλεια και τις διπλωματικές σχέσεις. Τέλος, θα επιχειρήσει να κάνει άλμα στο μέλλον διερευνώντας τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory), και σχολιάζει ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 18:45μ.μ. στο Μέγαρο Καρατζά, Αιόλου 82-84.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ