Στο 1,2 δισ. ευρώ οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, ποια είναι τα ισοδύναμα

Στον προϋπολογισμό επίσης περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα φέρουν στα ταμεία 1,231 δισ. ευρώ. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, κοστολογούνται ως εξής: 

  • 135 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020
  • 12 εκατ. ευρώ μετά την ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει ότι τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • 404 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο
  • 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης
  • 635 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24% ( από 28%) και τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5 % ( επιμέρους 69 εκατ. ευρώ)
  • 26 εκατ. ευρώ από την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγγελθείσα επιστροφή μέρους των δαπανών για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των ακινήτων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κρίνεται δημοσιονομικά ουδέτερη ενώ μηδενικού κόστους θεωρείται και η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τρία χρόνια, μέτρο το οποίο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί από την ψήφισή του.

Ποια είναι τα ισοδύναμα

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα ισοδύναμα είναι ύψους 1,231 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέτρα τα οποία αναμένεται να φέρουν στα ταμεία 642 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, μέσω της μείωσης των δημόσιων εξόδων αναμένεται να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μέσω της καθιέρωσης χαμηλότερων οροφών στις δαπάνες και 170 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδούμενου σκέλους. 

Έσοδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα αθροίζουν παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία από το Airbnb (60 εκατ. ευρώ) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (142 εκατ. ευρώ), καθώς και από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ), ενώ από η λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών» το ΓΛΚ εκτιμά πως θα εξοικονομηθούν 134 εκατ. ευρώ, από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης επιπλέον 123 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ