Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Συρία με τις ευλογίες του Τραμπ

Όπως ανακοίνωσε οι Λευκός Οίκος, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να επέμβουν ούτε να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, η Τουρκία θα εισβάλει σύντομα στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Η Γκρίσαμ ανακοίνωσε επίσης ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν, ούτε θα εμπλακούν στην επιχείρηση» και «δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή» με το Associated Press να σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η δήλωση Γκρίσαμ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τελείως τους περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται αυτή την ώρα στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με βιντεο που έχουν δημοσιευτεί από τα σύνορα, τα τουρκικά στρατεύματα ετοιμάζονται για τις ενέργειες που χρειάζονται, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη». 

Κούρδοι: Δεν εγκαταλείπουμε τη γη μας

Όπως είναι φυσικό οι Κούρδοι της περιοχής δεν δέχονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και με συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτύρονται για την επιχείρηση της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές που έχουν μαζευτεί από χθες στα σύνορα ανακοινώνουν πως δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την περιοχή τους ενώ έκαναν πορεία και προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ