Mytilineos: Με νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ αλλάζει το τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού

Η νέα αυτή μονάδα, μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει πάνω από 300 θέσεις εργασίας, θα έχει δυναμική παραγωγής 826 MW, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Ο Τομέας Έργων EPC – METKA, έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες -κατά πάγια πρακτική της Mytilineos- θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Με αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mytilineos θα ξεπερνά τα 2000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και υπό προϋποθέσεις στις εξαγωγές σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή “καθαρής” ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα είναι πράσινη ή δεν θα είναι επανάσταση

Την τελετή θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο, παρακολούθησαν εκατοντάδες προσκεκλημένοι μεταξύ αυτών έλη του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, πρεσβευτές πολλών χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η MYTILINEOS, Έλληνες και διεθνείς επιχειρηματίες, τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μυτιληναίος έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής “καθαρής” ενέργειας της χώρας και από 20% που είναι σήμερα, να φθάσει το 35% το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι “η MYTILINEOS συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή “πράσινη”. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα.”

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας. 

“Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος”, σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες και την βιομηχανία να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

Ταυτόχρονα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 που όπως είπε, είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα μετάβασης. Υπογράμμισε όμως ότι ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα υπάρξει ένα ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια.

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει και τις τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν από το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, επισήμανε ότι οι λιγνιτικές πόλεις θα γίνουν ένα νέος πόλος επενδύσεων και θα στηριχθούν από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όπως τονίστηκε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται και δυο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος 461 μεγαβάτ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναφέροντας ότι έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ