DW: “Σφίγγα” ο Σεμπάστιαν Κουρτς για τον νέο κυβερνητικό εταίρο

Με μια ώρα καθυστέρηση έφτασε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο εκλογικό του κέντρο στη Βιέννη μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Οι οπαδοί του είχαν στήσει ξέφρενο πάρτι γιορτάζοντας τον εκλογικό θρίαμβο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Από το αποτέλεσμα γίνεται σαφές ότι το περιβόητο σκάνδαλο Ίμπιζα, όχι μόνο δεν έβλαψε τον 33χρονο φοιτητή Νομικής, αλλά αντίθετα του χάρισε θριαμβευτική νίκη με ενίσχυση της δύναμής του κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες αγγίζοντας το 37,1%.

Θρίαμβος για τον Κούρτς

“Σπάνια χάνω τα λόγια μου αλλά απόψε μου συμβαίνει” ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς. “Δεν έχω λόγια να μιλήσω. Όλο αυτό το διάστημα χαιρόμασταν γι αυτήν την ημέρα και υπολογίζαμε με ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά φυσικά δεν περιμέναμε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα”. Βέβαια εκείνο που κράτησε μυστικό χθες βράδυ είναι με ποιο ή ποια κόμματα προτίθεται να συνασπιστεί για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Τοποθετήθηκε στο ερώτημα πολύ αόριστα μιλώντας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ORF και σημειώνοντας ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και ότι θα σκεφθεί πολύ καλά κάθε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεγάλος χαμένος των χθεσινών εκλογών ήταν το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθερίας FPÖ.  Έχασε σχεδόν το 10% της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και καταβαραθρώθηκε στο 16,1 % πληρώνοντας για το σκάνδαλο Ίμπιζα του άλλοτε ισχυρού Χανς Κρίστιαν Στράχε. Στο κακό αποτέλεσμα συνέβαλαν και αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής για διασπάθιση κομματικών κονδυλίων ύψους 40.000 ευρώ από τον Στράχε και συνεργάτες του για τις οποίες η εισαγγελία έχει ξεκινήσει ανακρίσεις.

Θρίαμβος και για τους Πράσινους

Παρά το γεγονός ότι στον προεκλογικό αγώνα το κόμμα ήγειρε αξιώσεις επιστροφής στην εξουσία, με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται εφικτό, όπως παραδέχτηκε ο ευρωβουλευτής Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος ζητά ανανέωση του κόμματος. “Από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση δεν υπάρχει κάτι το νέο”, λέει. “Θα συνέρθουμε αυτήν την εβδομάδα, πιο συγκεκριμένα αύριο Τρίτη, θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας”.

Μεγάλοι νικητές των χθεσινών εκλογών είναι οι Πράσινοι που όχι μόνο εισήλθαν και πάλι στη Βουλή αλλά με ένα εκπληκτικό 14%, όπως και σχεδόν στη Γερμανία, ευνοήθηκαν από τη γενικότερη συζήτηση για την προστασία του κλίματος. Δυνητικά θα μπορούσαν να είναι κυβερνητικοί εταίροι του Σεμπάστιαν Κουρτς, αν και προγραμματικά υπάρχουν ελάχιστα κοινά σημεία. 

Ο αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξήγγειλε ότι θα δώσει εντολή στον Σεμπάστιαν Κουρτς για σχηματισμό κυβέρνησης. “Το σκάνδαλο Ίμπιζα και οι επιπτώσεις του κατέστρεψαν μεγάλο κεφάλαιο εμπιστοσύνης. Στις επόμενες εβδομάδες θα φροντίσουμε να επανακτήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη για να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση, που θα ασχοληθεί με θέματα του μέλλοντος” τόνισε ο αυστριακός πρόεδρος.  

Πηγή: DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ