Η μεγαλύτερη απειλή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι τα drones, είναι οι hackers!

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ευπάθεια των εγκαταστάσεων, οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α+ σε Α. Αν όμως οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου με πυραύλους και drones είναι κάτι που απασχολεί τα διεθνή μέσα, καθημερινά οι ίδιες εγκαταστάσεις γίνονται στόχος δεκάδων επιθέσεων που πολύ σπάνια παίρνουν διαστάσεις και απασχολούν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. 

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι επιθέσεις γίνονται ηλεκτρονικά. 

Με σχεδόν το 50% όλων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στη Μέση Ανατολή να “χτυπάνε” τις εταιρείες ενέργειας που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της περιοχής, η ασφάλεια των υπολογιστών και άλλων ψηφιακών δικτύων είναι κρίσιμη.

Οι παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην περιοχή είναι ευρέως διαδεδομένες και συχνά δεν εντοπίζονται, με το 30% των επιθέσεων να στοχεύουν την επιχειρησιακή τεχνολογία (ΕT), σύμφωνα με μελέτη της Siemens και του Ινστιτούτου Ponemon. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα της μελέτης παρουσίασαν τουλάχιστον έναν συμβιβασμό ασφαλείας ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την απεριόριστη απώλεια πληροφοριών ή τη λειτουργική αναστάτωση στο περιβάλλον της ΕT κατά το παρελθόν έτος.

Οι επιθέσεις των χάκερς στοχεύουν κατά παράδοση στα πληροφοριακά συστήματα (IT) όπως οι υπολογιστές και οι σταθμοί εργασίας. Όμως, όσο μεγαλύτερη η ψηφιοποίηση και σύγκλιση της τεχνολογίας και της πληροφορικής, υπάρχει μια νέα απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς η βιομηχανία ανακαλύπτει όλο και περισσότερο την διασύνδεση.

“Ηλεκτρονικές ζημιές” δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ενώ οι εταιρείες στην περιοχή έχουν αρχίσει να επενδύουν στην προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων από απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως όλα δείχνουν χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή αφιερώνουν μόνο το ένα τρίτο, κατά μέσο όρο, του συνολικού προϋπολογισμού τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την εξασφάλιση του περιβάλλοντος της ΕΤ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι οργανισμοί δεν ευθυγραμμίζουν τις επενδύσεις στον κυβερνοχώρο με τις περιοχές στις οποίες είναι πιο ευάλωτες.

Με τα στοιχεία του 2017, πριν ακόμα η τεχνολογία κάνει τα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και την διασύνδεση που έχει πολλαπλασιαστεί, οι επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων στη βιομηχανία ενέργειας του Κόλπου το 2017 εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Συνέπεια αυτών των επιθέσεων θα μπορούσε να είναι μια τεράστια αναταραχή στην παγκόσμια αγορά η οποία θα βρισκόταν υπό τρομερή πίεση και θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία. Όσο προχωράει η τεχνολογία και η διασύνδεση των συσκευών μεταξύ τους, όσο η κάθε είδους βιομηχανία εξερευνά τα όρια και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, τόσο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για την δημιουργία στεγανών ασφαλείας και δικλείδων οι οποίες θα αποτρέψουν την “ανεμελιά” του παρελθόντος να γίνει η ταφόπλακα του μέλλοντος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ