emea business monitor

Κωστής Χατζηδάκης: “Δεν χαρίζουμε την ευαισθησία του περιβάλλοντος σε άλλο κόμμα”

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, βρέθηκε στην 6η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών όπου και αναφέρθηκε στην πράσινη ατζέντα, την κατάσταση με την ΔΕΗ, τις ΑΕΠ, για τα σχέδια σχετικά με την ηλεκτροκίνηση αλλά και ανήγγειλε επίσης εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Από την αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι “δεν χαρίζουμε την ευαισθησία του περιβάλλοντος σε άλλο κόμμα”.

Πράσινη ατζέντα

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα στην πράσινη ατζέντα και συγκεκριμένα για:

  • Διαχείριση αποβλήτων όπου και έχουν δημιουργηθεί τρόποι αντιμετώπισης τους
  • Τα πλαστικά, όπου το πλάνο είναι να έχουν απαγορευτεί τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2021
  • και τη δασική πολιτική

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ατζέντες αυτές αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

ΔΕΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “τα έκανε θάλασσα”, ενώ σημείωσε πως και οι Ευρωπαίοι είναι συνένοχοι γιατί συμφώνησαν στην λύση της μείωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης από το 90% στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα και των δημοπρασιών ενέργειας που ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Υπογράμμισε επίσης, ότι το θέμα είναι ανοικτό στη Βουλή, και η Δικαιοσύνη μπορεί να το διερευνήσει όπως νομίζει.  

Επίσης τόνισε ότι δεν θα κλείσει η ΔΕΗ και οι κατηγορούμενοι δεν θα γίνουν κατήγοροι ότι και αν κάνουν ενώ ακόμα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εκδικηθεί κανέναν.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέσα σε τρία χρόνια θα γίνουν

  • Μέτρα ρευστότητας για την ΔΕΗ,
  • Αναδιάρθρωση της,
  • Απολιγνιτοποίηση,
  • Ιδωτικοποιήσεις ΔΕΔΥΕ,
  • Εξυγίανση της και απελευθέρωση από τις ΔΕΚΟ
  • Εκσυγχρονισμός ΔΕΗ και άνοιγμα σε αγορά ΑΠΕ

Σε ερώτηση για την τύχη της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, που είναι υπό κατασκευή στην Πτολεμαΐδα, ο υπουργός δήλωσε: “Θα δούμε πώς θα γίνει η επένδυση. Θα το μελετήσουμε νομικά, τεχνικά και οικονομικά. Είναι μια λάθος επενδυτική απόφαση, προσπαθούμε να δούμε πώς θα την διαχειριστούμε και θα τοποθετηθούμε πάρα πολύ σύντομα”.

Υδρογονάνθρακες

Σε σχέση με τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “καταψήφισαν τις δικές τους συμβάσεις, δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα κόμμα”.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πετρέλαιο δεν είναι το μέλλον.

Ηλεκτροκίνηση

Σε ερώτηση του τεχνικού διευθυντής του ομίλου Eunice Γιώργου Πεχλιβάνογλου για την πράσινη ηλεκτροκίνηση, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο πολύ πιο φιλόδοξο σε σχέση με την “απόσυρση αυτοκινήτων”.

Εντός της εβδομάδας θα υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του κ. Σταϊκούρα, κ. Καραμανλή και του κ. Χατζηδάκη για τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, που θα εισηγηθεί την θέσπιση κινήτρων για την διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης.

Διασυνδέσεις των νησιών

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, για την οποία αυτή την εβδομάδα γίνονται συζητήσεις, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά τον συνδυασμό της με την διασύνδεση της Κύπρου.

“Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουμε πάρει αποφάσεις. Οι διασυνδέσεις είναι προτεραιότητα για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους”, ανέφερε.  

Επένδυση ΑΠΕ

Τέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέο νομοσχέδιο για να γίνει απλούστερη η αδειοδότηση πηγών ενέργειας, αλλά επισήμανε κιόλας ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι ανοιχτή σε όλους.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.