Σταύρο, έχεις 500.000 λόγους για να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια

 Βουλευτικές ασυλίες, παραγραφές αδικημάτων και νόμοι περί “Μη Ευθύνης Υπουργών” έχουν γραφτεί για τα καλά στο υποσυνείδητο του εκλογικού σώματος, προερχόμενο από συμπεριφορές χωρίς κομματική προέλευση. Άλλωστε η λαϊκή ρήση “Όλοι τα ίδια είναι” δεν ακούγεται για κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. 

Μέσα σε αυτή την εικόνα που έχουν φροντίσει να ζωγραφίσουν οι πολιτικοί της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μεγάλη η έκπληξη όταν μαθεύτηκε ότι το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέστρεψε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε προς τιμή του, να μην κρατήσει την κρατική χρηματοδότηση των 500.000 που έλαβε το κόμμα του πριν τις εκλογές, ένα ποσό που δικαιούται βάση νόμου, βγει δε βγει στη Βουλή. Αντίθετα και χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό, το ποσό που έλαβε πριν τις εκλογές του καλοκαιριού το διέθεσε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για να ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνει για να αντιμετωπίσει το Brain Drain,  να ενισχυθούν, δηλαδή, οικονομικά οι νέοι επιστήμονες που εκπονούν ή ολοκληρώνουν το διδακτορικό τους έτσι ώστε να αποκτήσουν κίνητρο να μείνουν στην πατρίδα τους.

Τα ίδια λεφτά πήραν όλα τα κόμματα, τα πήρε ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων, τα πήραν οι ΑΝΕΛ και με αυτά συντηρούν τον κομματικό τους στρατό, συντηρούν γραφεία, παρατρεχάμενους, ειδικούς γραμματείς και ότι άλλο θέλουν. Και δεν είναι λεφτά που τα πήραν τώρα, είναι κονδύλι που δινεται εδώ και πολλά χρόνια στα κόμματα, κάτι που σημαίνει πως δεκάδες αργόσχολοι πολιτευτές χρόνια τώρα ζουν αρχοντικά στην υγεία των κορόιδων.

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης και το κόμμα του να μην κατάφερε να κερδίσει την ψήφο του κόσμου σε αυτές τις εκλογές, μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, όμως η κίνηση που έκανε ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή προσπάθησε να φέρει κάτι διαφορετικό στον δημόσιο διάλογο, άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε όχι. 

Στα μέσα το μάθαμε σχετικά αργά και όσοι το έμαθαν δεν ασχολήθηκαν και ιδιαίτερα, μάλλον γιατί “δεν πουλάει” πια ο Θεοδωράκης. 

Όμως αυτή του η κίνηση είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων και εισάγει νέα ήθη σε πολιτική σκηνή που έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ