Citigroup: Βλέπει ανάπτυξη 2% και “έφοδο” επενδύσεων για την Ελλάδα

Η Citigroup αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι το βελτιωμένο  οικονομικό κλίμα και η δημοσιονομική υπεραπόδοση που παρουσιάζει η χώρας μας, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα η Citigroup αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019 κοντά στο 2% τόσο για φέτος όσο και για το 2020, από προηγούμενη εκτίμηση για 1,5% ετησίως.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αναφορικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα φτάσει στο 2,5% το 2019, για να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,7% το 2020, αλλά τα έτη έως το 2023 θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, ενώ το ο ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα είναι αρνητικό από φέτος, με αυξητική πορεία έως το 0,9% μέχρι το 2023.

Εντούτοις το χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί έως το 163% μέχρι το 2023.

Ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας

H πρόσφατη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με την άρση των τελευταίων capital controls και την πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, λογικά θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Την ίδια στιγμή, τα σχέδια για κρατική στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια (NPLs), εάν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας, που παραμένει περιορισμένη.

Ωστόσο, η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης δύσκολα θα ξεπεράσει το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, λόγω αντίξοων δημογραφικών τάσεων και πολύ χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης.

“Τα εγχώρια επίπεδα αποταμίευσης είναι ακόμη ανεπαρκή για να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για επενδύσεις, που έχουν μειωθεί κατά 65% από το 2007», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ικανότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για τις φοροελαφρύνσεις εξαρτάται κατά πολύ από την προθυμία του να αντιμετωπίσει πολιτικά δύσκολα εμπόδια, όπως το ξεκαθάρισμα με τα κόκκινα δάνεια, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρείν στη χώρα, ενώ ίσως καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω μείωση των συντάξεων, για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος αναφέρει αμερικανική τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ