MINI: 60 χρόνια ιστορίας στους δρόμους όλου του κόσμου

Πριν από 60 χρόνια, η οδήγηση άλλαξε για πάντα. Η χρονιά ήταν το 1959. Η πρώτη κούκλα της Barbie παρουσιάστηκε, η Ζώνη του Λυκόφως έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση, οι πρώτοι Αμερικανοί αστροναύτες παρουσιάστηκαν δημοσίως από τη ΝΑΣΑ μέρος του Project Mercury, και η Χαβάη με την Αλάσκα έγιναν η 49η και 50η πολιτεία αντίστοιχα των ΗΠΑ. Εντωμεταξύ ένα άλλο γεγονός πραγματοποιείται στην άλλη μεριά του κόσμου όπου θα άλλαζε για πάντα την αυτοκινητοβιομηχανία, με το πρώτο Mini να παρουσιάζεται στον κόσμο.

Τα πρώτα βήματα της Mini

Στις 26 Αυγούστου του 1959, το πρώτο Mini έκανε το ντεμπούτο του στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Χρεωμένο με τη δημιουργία ενός ανταγωνιστή στα γαλλικά και τα γερμανικά κατασκευαζόμενα μικρο-αυτοκίνητα που παρήχθησαν κατά την πετρελαϊκή κρίση του Suez το 1956, ο Sir Alec Issigonis οδηγήθηκε στο σχεδιασμό του πρώτου μαζικής παραγωγής αυτοκινήτου για να χρησιμοποιήσει έναν εγκάρσιο κινητήρα. Αυτό, μαζί με τη μοναδική τοποθέτηση των τροχών στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου, επέτρεψε στο Mini να δημιουργήσει μια διασκεδαστική οδήγηση αυτοκινήτου που ταιριάζει άνετα σε τέσσερις ενήλικες παρά το μικρό του μέγεθος, δημιουργώντας έτσι το διάσημο χειρισμό go-kart και τη φιλοσοφία σχεδιασμού επικεντρωμένη στη δημιουργική χρήση του χώρου.

“Υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα στην ιστορία που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με βάση μια φιλοσοφία σχεδιασμού που έχουν αναγνωριστεί από τόσους πρωτοπόρους, αντάρτες και δρομείς”, δήλωσε ο Steve Ambeau, επικεφαλής του τμήματος MINI Brand Communications. “Τόσο το Classic Mini όσο και το μοντέρνο MINI έχουν γίνει το επίκεντρο των παθιασμένων κοινοτήτων και συλλόγων ιδιοκτήτη, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντική τους πολιτιστική εικόνα που επιλέγεται καθημερινά από τους αστέρες του κινηματογράφου, τους μουσικούς, τους αθλητές και τους λάτρεις της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όλο τον κόσμο”.

Ένας αγωνιστικός θρύλος γεννιέται

Μόλις δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του Mini, ο John Cooper της εταιρείας Cooper Car Company μπλέχτηκε με την μάρκα σε μεγάλο βαθμό. Ο Cooper, πρωτοπόρος για την ανάπτυξη της πίσω μεριάς αγωνιστικών αυτοκινήτων- έκανε τροποποιήσεις στο Mini και τελικά δημιούργησε το Mini Cooper S κερδίζοντας αρκετά αγωνιστικά πρωταθλήματα εναντίον σε πιο τρομερούς ανταγωνιστές σε όλη την δεκαετία του 1960, περιλαμβάνοντας το πολύ γνωστό ράλι του Monte Carlo το 1964,1965 και το 1967. Η εικόνα του Mini ως πρωταθλητή την βοήθησε να κερδίσει αναγνωρισιμότητα όπου την εκτόξευσε ώστε να γίνει το σύμβολο της αναπτυγμένης νεανικής κουλτούρας.

Η αναγνωρισιμότητα του έφτασε στα ύψη και με την συμμετοχή του στην ταινία Italian Job με τον Michael Caine. 

Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο του αιώνα

Το 1999 το Mini γιόρτασε την 40ή επέτειό του με στυλ – με τη διακεκριμένη τιμή του “Ευρωπαϊκού αυτοκινήτου του αιώνα”, το οποίο ψηφίστηκε από 130 διεθνείς δημοσιογράφους αυτοκινήτων. Το εμπορικό σήμα πώλησε 5,3 εκατομμύρια κλασικά Minis μεταξύ 1959 και 2000 και επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία στη διαδικασία. Το 2005, το MINI έκανε ένα βήμα στην άπιαστη περιοχή για το εμπορικό σήμα όταν ξεκίνησε το πρώτο του μετατρέψιμο. Το MINI Convertible πρώτης γενιάς, το οποίο ήταν διαθέσιμο σε Cooper, Cooper S και One, περιλάμβανε μια πλήρως αυτόματη οροφή και πολλές επιλογές σχεδιασμού που έφεραν πίσω στο κλασσικό Mini. Ακολούθησε μια δεύτερη γενιά μοντέλων MINI Hardtop το 2007 και το πρώτο μοντέλο της John Cooper Works το 2008.

Πέρα από το μέλλον

Η Mini, μέρος του Rover Group εκείνη τη στιγμή, βρισκόταν στα πολύ ικανά χέρια του BMW Group.

Η Rover Group αγοράστηκε αρχικά από τη BMW το 1994. Ωστόσο, το 2000, η ​​BMW επέλεξε να πουλήσει τον όμιλο Rover διατηρώντας παράλληλα τη μάρκα Mini. Καθώς ο κόσμος συνέχισε να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, η BMW ανατέθηκε να ενημερώσει μια εικόνα για τη σύγχρονη εποχή. Αυτό δεν ήταν εύκολο έργο. Το κλασσικό Mini έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές κατά τη διάρκεια των πρώτων 40 χρόνων, διατηρώντας έτσι την πρώτη προτεραιότητα, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του Mini Design όπως οι στρογγυλοί προβολείς, οι επίπεδες επιφάνειες και οι αντιπαραβαλλόμενες εργασίες βαφής.

Μέχρι και σήμερα η Mini πρωτοπορεί και συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ παραμένοντας στο κλασσικό της στυλ και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα με “το νέο Mini Cooper SE, το πρώτο καθαρό ηλεκτρικό μικρό αυτοκίνητο όπως το πρωτότυπο Mini το 1959, το οποίο θα εντυπωσιάσει το κόσμο με την δυναμική του οδήγηση”, όπως είπε ο Patrick McKenna, Department Head, MINI Product Planning & Consumer Events.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ