Thomas Cook: Η Lehman Brothers του τουρισμού

Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο κανόνι στην ιστορία του τουρισμού και αν θα πρέπει να παρομοιάσουμε την επίδραση που θα έχει στον τομέα, θα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα αντίστοιχο γεγονός που επηρέασε την παγκόσμια οικονομία και δεν είναι άλλο από την Lehman Brothers. Φυσικά τα μεγέθη είναι μικρότερα, όμως για την ταξιδιωτική βιομηχανία ο αντίκτυπος θα είναι ο ίδιος. 

Η Thomas Cook για πολλά χρόνια κυριάρχησε στο ταξιδιωτικό και τουριστικό στερέωμα, προσφέροντας ολοκληρωμένες κάθετες λύσεις, αναγνωρίζοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες ενός καταναλωτικού κοινού που ήθελε να γυρίζει τον κόσμο. 

Όμως, η γιγάντωση της έφερε και την αναπόφευκτη πτώση της, καθώς όπως όλοι οι τεράστιοι οργανισμοί ήταν πολύ δύσκολο να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Καθησυχασμένη στις δάφνες και το μέγεθος της, άργησε να συνειδητοποιήσει πόσο η νέες τεχνολογίες είχαν αλλάξει το ταξιδιωτικό τοπίο. Το ίντερνετ βοήθησε τους καταναλωτές να κλείνουν μόνοι τους τα εισιτήρια τους και να βρίσκουν τα καταλύματα που τους ενδιαφέρουν, ενώ οι σύγχρονες τάσεις φεύγουν μακρυά από τα πακέτα διακοπών και προς τα πακέτα βιωματικού τουρισμού. 

Ταυτόχρονα η γέννηση και ανάπτυξη πολλών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και η άνθιση του Airbnb, ήταν τα “τελειωτικά χτυπήματα” σε μια εταιρεία η οποία αρνήθηκε να δει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο ή ήταν πολύ μεγάλη και δυσκίνητη για να ακολουθήσει. 

Η κατάρρευση αφήνει “τρύπα” εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ελληνική αγορά

Ο συνολικός αντίκτυπος στην ελληνική αγορά είναι αρκετά δύσκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή, καθώς όλα είναι ακόμα πολύ “νωπά”. Εκτός από την απευθείας συνεργασία ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών πρακτορείων, πολύ τομείς της τουριστικής βιομηχανίας επηρεάζονται άμεσα από το λουκέτο της Thomas Cook. Η εφοδιαστική αλυσίδα των ξενοδοχείων αναμένεται να δεχτεί ένα αρκετά ισχυρό χτύπημα, το ίδιο και οι υπηρεσίες καθαριότητας, ο κλάδος των μεταφορών αλλά και οι τοπικές οικονομίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΣΕΤΕ, η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό για την ελληνική οικονομία, της οποίας ο τουρισμός είναι η βαριά της βιομηχανία. 

Στην Κρήτη ο Thomas Cook αντιπροσώπευε το 15% της συνολικής τουριστικής κίνησης στο νησί, συνεργάζεται με το 80% των ξενοδοχείων του νησιού (περί τα 22 με συμφωνίες αποκλειστικότητας) και οι οφειλές προς τους ξενοδόχους για το διάστημα μέχρι 23 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 80-100 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή περί τις 22.000 πελάτες του Thomas Cook από διάφορες χώρες οι οποίοι πρόκειται να επαναπατριστούν τις επόμενες μέρες.

H ιστοσελίδα της εταιρείας ανακοινώνει το “λουκέτο”

Στην Κω ο Thomas Cook αντιπροσωπεύει το 25% των συνολικών διανυκτερεύσεων και το ύψος των οφειλών προς ξενοδόχους εκτιμάται, σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, πως φθάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Στο νησί βρίσκονταν χθες περί τις 8.000 πελάτες του Thomas Cook από τους οποίους 5-6.000 είναι Βρετανοί για τους οποίους έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Για το πραγματικό μέγεθος των οφειλών του Thomas Cook στα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση των συνεπειών στην ελληνική αγορά από την πτώχευσή του δοθεί εντολή από το ΞΕΕ για την εκπόνηση μελέτης από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ