Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, αύριο η συνάντηση με Τραμπ και Ερντογάν

Οι βασικοί στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά και παγκόσμια, να αναδειχθεί διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων με ξένους ηγέτες αλλά και την δυνατότητα να απευθυνθεί σε επενδυτές. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν έτσι ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, το οποίο αναδεικνύει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και επιβεβαιώνει την απόφαση του πρωθυπουργού να προωθήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα εθνικά συμφέροντα και τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Αύριο η συνάντηση με Ντόναλντ Τραμπ και Ερντογάν

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επαφές και οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με αιχμή την οικονομία, καθώς θα βρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα και πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου. Στο γεύμα θα συμμετάσχουν κορυφαίοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το φιλικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει για τις επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με το Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί από την άλλη πλευρά η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Ισχύει δε στο ακέραιο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: ότι εάν η Άγκυρα έχει διάθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, τότε πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα.

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9). Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

  • Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.
  • Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.
  • Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.
  • Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.
  • Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνη Διαματάρης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ