Merrill Lynch: Ένας στους τέσσερις επενδυτές “φοβούνται” μεγάλη ύφεση τον επόμενο χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ο υπ’ αριθμόν τρία μεγαλύτερος “φόβος” των Αμερικανών επενδυτών, μετά τον εμπορικό πόλεμο και των αντιποίνων της Κίνας. Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης έφτασε στο 25%, ξεπερνώντας την επίδοση ρεκόρ που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2016 αυξημένος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Όλο και περισσότεροι επενδυτές όπως δείχνει η έκθεση της Merrill Lynch βρίσκεται στον άμεσο ορίζοντα, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα πάνω από το 70% των οικονομολόγων ανέφεραν πως βλέπουν ότι η ύφεση θα χτυπήσει τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2021. Η επιλογή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (μετά και από έντονες πιέσεις του αμερικανού προέδρου) να μειώσει τα επιτόκια αλλά και η πορεία της καμπύλης των ανεστραμμένων αποδόσεων, έχει προκαλέσει πολλαπλά προειδοποιητικά σημάδια για την κατάσταση της οικονομίας. 

Μπορεί οι επενδυτές να βρίσκονται συνεχώς στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων, όμως όπως όλα δείχνουν από την έρευνα της Merrill Lynch έχουν αρχίσει να κλείνουν τελείως την πόρτα στην αγορά ομολόγων χωρών που βρίσκονται στο ΒΒΒ σε μια περίοδο που αυτές αυξάνονται συνεχώς. “Το υψηλό επενδυτικό κλίμα στις ΒΒΒ έχει συρρικνωθεί στο σημείο όπου μόλις το 33% αναμένεται να παρουσιάσει καλύτερη απόδοση σε βάση αναπροσαρμοσμένου κινδύνου, από 58% που ήταν μόλις τον περασμένο Ιούλιο” σημειώνει η τράπεζα στα συμπεράσματα της έρευνας της. 

Πέραν της ανησυχίας για την παγκόσμια ύφεση, οι επενδυτές σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας, πιστεύουν πως περιμένουν ΗΠΑ και Κίνα να έρθουν σε συμφωνία, αλλά όχι ακόμα (ποσοστό 76%) ενώ ένα 14% πιστεύει πως έρχεται σημαντική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Επίσης, ο φόβος για ένα νομισματικό πόλεμο έχει αρχίσει να παρουσιάζει έντονα ανοδικές τάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της Merrill Lynch

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ