Κροατία: Ζητούνται ρομπότ, αμοιβή ικανοποιητική!

Αυτή τη στιγμή η Κροατία “φιλοξενεί” σχεδόν 175 βιομηχανικά ρομπότ σε διάφορους κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας όμως οι ανάγκες της χώρας είναι πολλαπλάσιες. Υπολογίζεται πως η βιομηχανία της χώρας χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 2.000 βιομηχανικά ρομπότ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως αποκάλυψε το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας. 

Τις ανάγκες αυτές εξέφρασαν οι εταιρείες μέλη του Κροατικού Επιμελητηρίου, σε έρευνα που έγινε για τις ανάγκες της παραγωγής. 

Και αν ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας για ρομπότ δείχνει μεγάλος, σύμφωνα με τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν ακολουθούν με ταχύ ρυθμό τον «βηματισμό» των προηγμένων βιομηχανικά χωρών, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ιαπωνία, οι οποίες “προσλαμβάνουν” συνεχώς όλο και περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ σε διάφορες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

Στην Κροατία – σύμφωνα με το HGK – ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός βιομηχανικών ρομπότ είναι το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB) Μπόρις Βούισιτς, η έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί -σε έναν βαθμό- να ξεπεραστεί με τη χρήση βιομηχανικών ρομπότ. Σε ορισμένους δε, τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, (μεταφορές, κατασκευές κ.ά), η αυτοματοποίηση ενδέχεται να βελτιώσει την παραγωγή, επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ