Πρόταση για εξαγορά της Vivartia κάνει η EMMA Capital

Το επενδυτικό Group EMMA Capital είναι γνωστό από την συμμετοχή του στον Όμιλο ΟΠΑΠ, έχει κινηθεί προς την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της VIvartia από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει το 7,9% της Vivartia και την Marfin Investment Group, η οποία κατέχει το 92,1%. . Στην Vivartia ανήκουν μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά brands, όπως Goody’s, Everest, Δέλτα Τρόφιμα και Μπάρμπα Στάθης. 

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Capital, το συνολικό ποσό της εξαγοράς αναμένεται να ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε 200 προς τους εταίρους της Vivartia, αφαιρώντας τα χρέη του ομίλου. Όπως έχει γίνει γνωστό, η EMMA Capital θέλει να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών των δύο τραπεζών αν και στις προθέσεις της είναι να δώσει στις δύο τράπεζες το δικαίωμα εναλλακτικά να διατηρήσουν μειοψηφικό μερίδιο. 

Αυτό που καθιστά περαιτέρω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελκυστική την πρόταση της EMMA Capital είναι ότι ο επενδυτικός όμιλος προτείνει την “αγορά” μερίδας τoυ υφιστάμενου χρέους της Vivartia από τις ελληνικές τράπεζες, με άμεση καταβολή μετρητών με αντάλλαγμα ένα μικρό “κούρεμα” των δανείων. Με την πρόταση αυτή, ο δανεισμός της Vivartia θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το εναπομείναν ποσό θα εξυπηρετείται κανονικά από την EMMA, γεγονός που θα εγγυάται την υγιή και βιώσιμη πορεία του ισολογισμού της VIvartia.

Αυτό που διαφοροποιεί την πρόταση της EMMA Capital από τις υπόλοιπες που έχουν κατατεθεί για την Vivartia είναι πως δίνει στις τράπεζες την δυνατότητα να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους (βλ. ομολογιακό δάνειο της MIG) και την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα νέο υγιές σχήμα υπό νέο management, που όπως όπως όλα δείχνουν μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ομίλου. Οι υπόλοιπες προτάσεις που έχουν μπει στο τραπέζι για την Vivartia αφορούν δανειοδότηση του ομίλου και δεν εξασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη προοπτική του ομίλου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ