Σιγουριά Σταϊκούρα για το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται να παρουσιάσει στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup το κυβερνητικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Οι πιστώτριες χώρες αναμένεται να τον υποδεχθούν θερμά στη συνεδρίαση αλλά πάντα με τις επιφυλάξεις τους.

Η συνάντηση του Eurogroup

Σημειώνεται ότι τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί δεν θα είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και οι υπόλοιποι που θα παρευρεθούν εκεί θα παρουσιάσουν τα δικά τους όπου και θα τα συζητήσουν μεταξύ τους ψάχνοντας μια λύση για τον καθένα.

Το πρόγευμα με τους υπουργούς Οικονομίας του ΕΛΚ

Πριν όμως από όλο αυτό, οι υπουργοί Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα συναντηθούν για πρόγευμα όπως κάνουν κάθε φορά πριν από κάθε Eurogroup. 

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος του ΕΛΚ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει και μια σύντομη συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσβκις, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και στη νέα Κομισιόν.

Αυτά θα παρουσιαστούν στις συναντήσεις

Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο για το ζήτημα δανείου του ΔΝΤ αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τη νέα δημοσιονομική πολιτική.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει επαφές και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με τον επικεφαλής τους ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον αντιπρόεδρο της EBDR Πιερ Χέιλμπρον και με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης Ελκε Κόενιγκ.

Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει είναι στο αν αξιοποιηθεί η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα προσπαθήσει στο Eurogroup να αποδείξει ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει “κόλπα” αλλά ότι θα συνεργαστεί όσο μπορεί παρουσιάζοντας νέα σχέδια και λύσεις “πάνω στο τραπέζι”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ