Γαλλία: Κανόνες για τα κρυπτονομίσματα ζητάει από την ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εισάγει ένα κοινό σύνολο κανόνων για τα ψηφιακά νομίσματα, που αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπρούνο Λεμέρ, φτάνοντας στο Ελσίνκι για το Eurogroup, είπε ότι “ένα κοινό πλαίσιο” όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι απαραίτητο για τις 28 χώρες της ΕΕ.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος Libra του Facebook, στην ΕΕ.

Eξέφρασε επίσης την επιθυμία για ένα ευρωπαϊκό “δημόσιο ψηφιακό νόμισμα”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Libra θέτει κινδύνους

Η Γαλλία “τα βάζει” για ακόμα μια φορά με το Facebook και το κρυπτονόμισμα το οποίο ετοιμάζει.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι το Libra μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία των κυβερνήσεων. “Όλες αυτές οι ανησυχίες γύρω από το Libra είναι σοβαρές. Θέλω λοιπόν να το πω με μεγάλη σαφήνεια: υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την ανάπτυξη του σε ευρωπαϊκό έδαφος”, είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Le Maire έχει αντιταχθεί στο Libra από τότε που το Facebook το προανήγγειλε τον Ιούνιο. Εκτός από τις ανησυχίες ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία των νομισμάτων άλλων χωρών, έχει επισημάνει ζητήματα που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η ΕΚΤ εναντιώνεται στο Libra

Ενάντια στο νόμισμα του Facebook, τάχθηκε πρόσφατα και η ΕΚΤ, λέγοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική και ότι η Ευρώπη πρέπει να αγνοήσει τις σειρήνες των “αναξιόπιστων υποσχέσεων” του.

Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ εξετάζουν το Libra, για να διαπιστώσουν αν αυτό πλήττει τον ανταγωνισμό, όπως δήλωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή που ασχολείται με τα μονοπώλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ