Ελλάδα: Τι περιμένει μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Από την στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης και επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. μηνιαίως, τα Ευρωπαϊκά ομόλογα ξεκίνησαν ένα δυνατό ράλι που έφερε σε πρώτη φάση το Γερμανικό 10ετές στο -0,64% (υποχωρώντας κατά 7,6 μονάδες βάσης) και το αντίστοιχο Γαλλικό στο 0,36% υποχωρώντας κατά 10,2 μονάδες βάσης. 

Ακολούθησαν ο ιπτώσεις του Ευρωπαϊκού νότου εκεί που η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, στο 0,16%, ενώ του ιταλικού 10ετούς τίτλου με πτώση 16 μονάδων βάσης, στο 0,81%.

Νέο ράλι και ιστορικό ρεκόρ για το Ελληνικό 10ετές

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είχαν “ευεργετικές” επιδράσεις στο ελληνικό 10ετές το οποίο υποχώρησε κατά 7,4 μονάδες βάσης στο 1,58% ενώ αντίστοιχη πτώση είχε και το 5ετές ομόλογο της χώρας που έφτασε στο 0,86% υποχωρώντας κατά 4,6 μονάδες βάσης. 

Αυτό είναι και το μόνο άμεσο όφελος που αναμένεται να έχει η ελληνική οικονομία, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιληφθούν σε αυτά που θα αγοράσει η ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση. Αυτή ακριβώς την εξέλιξη θέλει να προλάβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που όμως σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στο 2021.

Παρόλα αυτά όμως, η πτώση των ομολόγων, σε συνδυασμό με το την πορεία της οικονομίας, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος του χρήματος που θα δανείζεται η χώρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών, μαζί με τα αποτελέσματα του Eurogroup και της διπλής αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί σχετικά άμεσα, σε συνδυασμό με την οριστική άρση των capital controls όλα δείχνουν πως θα οδηγήσουν σύνομα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ