ΕΚΤ: Ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων και επαναφορά του QE

Το επιτόκιο καταθέσεων προσδιορίστηκε στο -0,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παράλληλα ξεκινάει αγορές ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ το μήνα με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2016 που η ΕΚΤ προχωράει σε μείωση των επιτοκίων, με την κίνηση αυτή να γίνεται σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά. 

Η μείωση κατά 10 μονάδες βάσης θεωρείται συντηρητική στην προσέγγιση της στο πρόβλημα της ανάπτυξης και είναι στο μισό από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ αντίστοιχα συντηρητική είναι και η προσέγγιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με αναλυτές. 

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου η ΕΚΤ αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σύστημα δυο βαθμίδων αναφορικά με τις χρεώσεις που πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Με βάση αυτό τμήμα των κεφαλαίων που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ