Societe Generale: Κρατήστε τα Ελληνικά ομόλογα, η οικονομία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς

Όπως σημειώνει η Societe Generale, η προοπτική πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ δείχνει πως η οικονομία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight για τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, και ειδικότερα, συστήνει τοποθετήσεις σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Αναμένει ότι το ελληνικό δεκαετές θα διατηρήσει spread περί τις 70 μονάδες βάσης σε σχέση με το πορτογαλικό. , σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμη αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ιδίως για τους επενδυτές που θεωρούν ότι η παγκόσμια τάση αποστροφής προς το ρίσκο θα παραμείνει περιορισμένη το επόμενο έτος.

Η Societe επισημαίνει ότι το ελληνικό 10ετές έχει «τρέξει» από τον Ιανουάριο, όταν και εμφάνισε απόδοση 4,4% στο 1,6% τώρα, σε ένα ράλι 280 μονάδων βάσης, επωφελούμενο τόσο από την αλλαγή κυβέρνησης και τα πονταρίσματα σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές από την κυβέρνηση ΝΔ όσο και από την ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση της ΕΚΤ και της Fed, παράγοντες που παραμένουν στο «τραπέζι».

Οι συνέπειες της αποπληρωμής του ΔΝΤ

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, η χώρα θα αιτηθεί στο επερχόμενο Eurogroup την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, μια αίτηση που αναμένεται να εγκριθεί πανηγυρικά από τους εταίρους μας και αποτελεί σημάδι σημαντικής βελτίωσης της οικονομίας. Αν και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποπληρωθεί μέρος του δανείου, η Sciete Generale υποστηρίζει πως και η ολική αποπληρωμή (σ.σ 10 δισ. ευρώ) είναι εφικτή. 

Το αν η κίνηση θα χρηματοδοτηθεί από έξοδο στις αγορές παραμένει θολό, τονίζει, σημειώνοντας πάντως ότι οι συνθήκες στις αγορές ποτέ δεν έχουν υπάρξει ευνοϊκότερες και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον ΟΔΔΗΧ να βελτιώσει τη διασπορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες εκδόσεις για φέτος και ο ΟΔΔΗΧ έχει «πλημμυρίσει» στο ρευστό σε μια χρονική στιγμή που είναι ιδιαίτερα ακριβή η διακράτηση μετρητών. 

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δύσκολα θα γίνει επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωσε την πρόθεση του για επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όμως όπως σημειώνει η Societe Generale είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, αν και συμφωνεί με την γενική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει επενδυτική έκπληξη. 

Fitch και η DBRS την τοποθετούν τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, σε BB- και BBL αντίστοιχα. Η Πορτογαλία ήταν επίσης σε Ba3 από τη Moody’s το 2014 και χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ανέβει τρεις κλίμακες.

Παρ’ όλα αυτά η χώρα της Ιβιρικής κατάφερε να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα απ’ όσο περίμενε ο γαλλικός οίκος ότι είναι δυνατό. Αρχές του 2016, θυμίζει υπήρξε μεγάλη αποστροφή στο ρίσκο που έφεραν τα πορτογαλικά ομόλογα και έδειχνε ότι θα ήταν δύσκολο να γυρίσει η κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος και πολύ λιγότερο πλούτο από την Πορτογαλία αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη προοπτική για win-win μεταρρυθμίσεις και πιθανότατα για ανάπτυξη με τις σωστές πολιτικές. Επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν την χώρα ως πλήρως χρηματοδοτημένη έως το 2022, με το πραγματικό επιτόκιο για το απόθεμα χρέους στο 2%.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα για να καλύψει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, εντυπωσιάζοντας τους οίκους αξιολόγησης με έναν ενάρετο κύκλο. Κατά τη Societe Generale υπάρχει δυναμική για αναβάθμιση κατά μια μονάδα για κάθε ένα από τα επόμενα δυο χρόνια υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της. Αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα ομόλογα αλλά δεν θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της δραματικής μείωσης του spread που καταγράφηκε φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ