Η μπάλα είναι πια στα χέρια των επιχειρήσεων για να “σηκώσουν” τις τράπεζες

Τα τέσσερα χρόνια που οι επιχειρήσεις της χώρας προσπάθησαν να μάθουν να ζουν με τα capital controls, άλλαξαν πολλά και προπαντός άλλαξαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Πολλές δεν άντεξαν και οδηγήθηκαν σε ένα λουκέτο που δεν τους άξιζε ενώ αρκετές ήταν αυτές που επιβίωσαν οριστικά. 

Από τις επιχειρήσεις που είχαν ένα σχετικά πιο “εύκολο” δρόμο να ακολουθήσουν. ήταν αυτές που είχαν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και πωλήσεις και συνεργάτες στο εξωτερικό. Έτσι συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των Capital Controls ήταν το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό, όπου και μεταφέρθηκε αρκετά σημαντικό μέρος των κεφαλαίων των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις χρηματοπιστωτικές τους ανάγκες, αλλά και σαν μέτρο αποφυγής προβλημάτων και μέτρων όπως αυτό που αντιμετώπισε η Κύπρος. 

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και οι διεθνείς συνθήκες έκαναν πολλούς επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να αποφύγουν ένα πιθανό κούρεμα καταθέσεων ενώ, ας μη γελιόμαστε, υπήρξαν και αυτοί που βρήκαν στην κρίση την ευκαιρία να αποφύγουν την ελληνική φορολογία. 

Τώρα όμως η Ελλάδα έχει βγει από την στενωπό και τα capital controls είναι πια παρελθόν. Μπορεί ακόμα να μην έχει φανεί στους καταναλωτές, όμως η κατάσταση στην αγορά έχει αλλάξει δραματικά και επικρατεί ένας “άνεμος αισιοδοξίας” για ένα δύσκολο μεν δρόμο, αλλά που οδηγεί στην ανάπτυξη.  

Τώρα λοιπόν που το κράτος έχει κάνει το “καθήκον” του, είναι και η σειρά των επιχειρηματιών να κάνουν το δικό τους και να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι τράπεζες στα τελευταία τους στοιχεία δείχνουν πως σταδιακά οι καταθέσεις και τα κρυμμένα μετρητά επιστρέφουν στα γκισέ, όμως ο ρυθμός είναι ακόμα νωθρός. 

Προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως χρειαστεί και η κυβερνητική παρέμβαση η οποία επιτρέψει να μην γίνουν πολλές ερωτήσεις για την προέλευση των χρημάτων αυτών, προκειμένου αυτά να μπουν ξανά στις τράπεζες και να επανατροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Τον δρόμο για μια τέτοια κρατική παρέμβαση την έχει δείξει η Κύπρος, η οποία προκειμένου να μαζέψει πίσω στη χώρα τα κεφάλαια που είχαν φύγει στο εξωτερικό΄, άφησε ένα χρονικό παράθυρο εντός του οποίου δεν θα υπήρχαν ερωτήσεις για την προέλευση τους. 

Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ίσως δεν επιτρέπει μια τέτοιου είδους παρέμβαση, όμως το σίγουρο είναι πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος τα κεφάλαια αυτά να επιστρέψουν στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητα για να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση νέων δανείων και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής μηχανής η οποία έχει τεθεί σε “αχρηστία” τα τελευταία 5 χρόνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ