Η κρίση στις αγορές “σπρώχνει” τους επενδυτές στο χρυσό

 

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της χρονιάς, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν αγοράσει 374 μετρικούς τόνους χρυσό, κάτι που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αύξηση σε αγορά χρυσού από το 2000. Από τις χώρες που προμηθεύονται χρυσό, ξεχωρίζει η Κίνα, η οποία αυξάνει τα κεντρικά της αποθέματα για όγδοο συνεχόμενο μήνα, προσθέτοντας άλλους 10 τόνους τον περασμένο Ιούλιο.

Ο λόγος για την αύξηση αυτή των αγορών χρυσού, εκτός από την παγκόσμια κρίση, είναι και η συνεχής αύξηση των μετρητών που κυκλοφορούν στην αγορά. “Όλες οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια, βάζοντας όλο και περισσότερα μετρητά στο σύστημα. Από την άλλη υπάρχουν και τα κρυπτονομίσματα, έτσι κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσα μετρητά υπάρχουν σε κυκλοφορία” ανέφερε ο Μαρκ Μόμπιους της Mobius Capital Partners. 

Όπως ανέφερε, οι επενδυτές κρατάνε ένα 10% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό και τα υπόλοιπα σε ομόλογα σε μια απόπειρα προστασίας στην περίπτωση πτώσης του αμερικανικού δολαρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πτώση και σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, κάτι που κάνει την επένδυση σε χρυσό ακόμα πιο σημαντική, καθώς το πολύτιμο αυτό μέταλλο χάνει πολύ πιο δύσκολα την αξία του και αντιστέκεται στην μεταβλητότητα και τον “πανικό” των αγορών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ